fbpx

Prepoved burkinijev: “Sprejeti morajo naš način življenja”

Odločitev najvišjega francoskega upravnega sodišča je, da trideset  županov, obmorskih turističnih mest francoske riviere, nimajo zakonskih pooblastil za prepoved nošenja burkinija. Kopalno obleko, ki pokriva celotno telo, razen izpostavljenega obraza, rok in nog, nosijo večinoma muslimanke. Same pravijo, “da to ni njihova želja ampak zato ker jim tako zapoveduje islam” je postalo najbolj žgoče vprašanje o sprenevedanju v Franciji. 

foto twitter

Foto: twitter

Evropski kristjani in ateisti  odgovarjajo, da gre za plitko debato in ne sme biti ugibanj – burkini je potrebno prepovedat, saj krati in krši ženske pravice. Ženska lahko obleče in nosi to kar si želi saj gre za njeno svobodno voljo in  v Evropi ji te pravice ne sme nihče kratiti – ne policija, ne mož, niti ne zakoni in ne družba. Takšne prepovedi so najbolj zatiralske omejitve pri osnovnem izražanju ženskega dostojanstva. Pravica do izbire oblačil ne bi smelo biti vprašanje debate v civiliziranem svetu in sploh ne v Evropi. In če evropejci razumemo te omejitve pri obveznem “pokrivanju” žensk v teokratskih režimih katerim se kot turistke moramo prilagoditi potem upravičeno pričakujemo enak odziv tudi v na evropskih tleh.

Sprejmite naš način življenja, če ne – ne prihajajte

Francoski župani glede prepovedi burkinijev: "Sprejeti morajo naš način življenja" 4

Foto: twitter

“Sprejeti morajo in se sprijazniti z našim načinom življenja. In če ne želite živeti tako kot mi, potem ne prihajajte v Evropo“,  je dejal župan regije Cogolin, Marc Etienne Lansade, eden od francoskih županov, zagovornikov prepovedi burkinijev. Župani, ki so odkrito izkazali državljansko nepokorščino z “ignoriranjem” odločitve višjega sodišča se zagovarjajo na vedno večjo zaskrbljenost zaradi radikalnega islamskega terorizma.

Ko si v Rimu se obnašaj kot Rimljani

Prepoved burkinijev: "Sprejeti morajo naš način življenja" 2

“Če si v Rimu, se obnašaj kot Rimljani,“ je dejal župan Marc Etienne Lansade.

Župan Lansade, kot poroča Daily Mail, je za televizijo CNN dejal, da se morajo prišleki obnašati na način, kot je tradicija tistih, ki jih je sprejela. “Če si v Rimu, se obnašaj kot Rimljani,“ je dejal, svojim kritikom pa je sporočil: „Pojdite v Savdsko Arabijo, bodite goli in videli boste, kaj se vam bo zgodilo.“ Zaradi prepovedi burkinijev so zapostavljene muslimanke, preko družbenih omrežij  zoorganizirale pravo kampanijo, s katero so vršile pritiske na Združene Narode in mednarodno organizacijo za begunce UNHCR.

Burkini je za Evropo vsiljen islamizem

Francoski župani glede prepovedi burkinijev: "Sprejeti morajo naš način življenja" 5

foto twitter

V Franciji so mnenja razdeljena med tistimi, ki prepoved burkinijev kot kratenje verske svobode in tiste, ki v burkinijih vidijo strogo in vsiljeno vlogo islama kot vere v vse plasti evropske družbe. Tudi katoliška cerkev nima tako odločujoče vloge v politiki, kulturi, družbi kot si jo jemlje in zahteva zase islam. To, da se zaradi prepovedi burkinijev slicujejo na diskriminacijo in versko nestrpnost je slab argument, ki ne zdrži vode. Potem se postavlja vprašanje: “Koliko cerkva pa je na arabskih tleh?”

Burkini je provokacija za Evropo

Prepoved burkinijev: "Sprejeti morajo naš način življenja" 1

Foto: twitter

Francoski desničarji so burkini poimenovali za simbol “zasužnjevanja žensk”, bivši predsednik Sarkozy pa pravi, da je burkini ravno tako provokacija, kot je za muslimane bikini. In kot je nekdo zapisal na twitterju, “Ne bodite neumni, burkini nima nič opraviti z islamom ali vero. Gre samo za dodaten nadzor nad ženskami”.

N.O.