fbpx

Svoboda po komunistično: Kubanskega disidenta zaprli zaradi verovanja v Boga

Foto: youtube

Daniel Llorente, kubanski disident, ki je na majski komunistični paradi tekel čez prizorišče in mahal z ameriško zastavo, je zaprt v havanski psihiatrični ustanovi. Družina pravi, da so ga zaprli, čeprav ni bolan in ni storil nobenega kaznivega dejanja.

Castrov (Fidel Castro – nekdanji predsednik Kube) režim ima dolgo zgodovino glede uporabe psihiatričnih metod, znanih po imenu mezzura, da osami in muči disidente, ki se zavzemajo za demokracijo. Amnesty International je v poročilu iz leta 1995 zapisal, da imajo podatke o tem, da so  bili “politični zaporniki poslani v psihiatrične ustanove, ki jih nadzira država, kjer so v nevarnih pogojih izpostavljeni slabi higieni in slabi zdravstveni oskrbi”.

Llorenta zadržuje državna varnost
V tem tednu je medij Marti Noticias objavil intervju s sinom Eliécerom Llorentejem, ki je izjavil, da je očitno, da državna varnost zadržuje njegovega očeta Daniela Llorenteja. Ker Llorente uradno ni zapornik države in ni bil obtožen nobenega kaznivega dejanja, ga ne uvrščajo med politične zapornike. Llorente je Ameriko označil kot “največjega zagovornika človekovih pravic, upanja, svobode, pravice, bratstva in iskanja sreče” na svetu.

Izključili so vsakršno duševno bolezen
Njegov sin je v intervjuju še povedal, da oče zavrača vsa zdravila in hrano, ki prihaja iz države in mu mora družina pošiljati krekerje in mleko. “Pravi, da ne bo jedel iz roke zatiralca,” je dejal Eliécer.

Znano je tudi, da so zdravstveni delavci v Mazorri junija objavili poročilo, v katerem so izključili kakršno koli duševno bolezen. To poročilo pa je izginilo in so ga mesec dni pozneje nadomestili z dokumentom, ki ga je predložila vlada in v katerem piše, da je Llorente agresiven, zato zahtevajo, da se ga zapre v ustanovo.

Zaprt zaradi verovanja v Boga
Llorente je na letošnji prvomajski paradi v Havani ponosno mahal z ameriško zastavo, nakar ga je javno napadla kubanska policija in ga začela pretepati. Po njegovem priporu so oblasti povedale, da bo premeščen v Mazorro zaradi “verovanja v Boga”, kar so zdravniki ocenili kot znak duševne bolezni.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kaj se je dogajalo.

D. Š.