Svoboda po komunistično: Kubanskega disidenta zaprli zaradi verovanja v Boga

Foto: youtube

Daniel Llorente, kubanski disident, ki je na majski komunistični paradi tekel čez prizorišče in mahal z ameriško zastavo, je zaprt v havanski psihiatrični ustanovi. Družina pravi, da so ga zaprli, čeprav ni bolan in ni storil nobenega kaznivega dejanja.

Castrov (Fidel Castro – nekdanji predsednik Kube) režim ima dolgo zgodovino glede uporabe psihiatričnih metod, znanih po imenu mezzura, da osami in muči disidente, ki se zavzemajo za demokracijo. Amnesty International je v poročilu iz leta 1995 zapisal, da imajo podatke o tem, da so  bili “politični zaporniki poslani v psihiatrične ustanove, ki jih nadzira država, kjer so v nevarnih pogojih izpostavljeni slabi higieni in slabi zdravstveni oskrbi”.

Llorenta zadržuje državna varnost
V tem tednu je medij Marti Noticias objavil intervju s sinom Eliécerom Llorentejem, ki je izjavil, da je očitno, da državna varnost zadržuje njegovega očeta Daniela Llorenteja. Ker Llorente uradno ni zapornik države in ni bil obtožen nobenega kaznivega dejanja, ga ne uvrščajo med politične zapornike. Llorente je Ameriko označil kot “največjega zagovornika človekovih pravic, upanja, svobode, pravice, bratstva in iskanja sreče” na svetu.

Izključili so vsakršno duševno bolezen
Njegov sin je v intervjuju še povedal, da oče zavrača vsa zdravila in hrano, ki prihaja iz države in mu mora družina pošiljati krekerje in mleko. “Pravi, da ne bo jedel iz roke zatiralca,” je dejal Eliécer.

Znano je tudi, da so zdravstveni delavci v Mazorri junija objavili poročilo, v katerem so izključili kakršno koli duševno bolezen. To poročilo pa je izginilo in so ga mesec dni pozneje nadomestili z dokumentom, ki ga je predložila vlada in v katerem piše, da je Llorente agresiven, zato zahtevajo, da se ga zapre v ustanovo.

Zaprt zaradi verovanja v Boga
Llorente je na letošnji prvomajski paradi v Havani ponosno mahal z ameriško zastavo, nakar ga je javno napadla kubanska policija in ga začela pretepati. Po njegovem priporu so oblasti povedale, da bo premeščen v Mazorro zaradi “verovanja v Boga”, kar so zdravniki ocenili kot znak duševne bolezni.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kaj se je dogajalo.

D. Š.

 • spet-sam-jest

  Ma sej tale letanje z zastavo b se mu dal še spregledat, čeprou tud to ni glih najbolši znak za duševn stanje, sam de take klat o Ameriki, je pa res kr mal preveč in za negou dobr sigurn rab hospitalizacijo.

 • Krtača 20

  Po moje da je že cel svet sit te ameriške farse imenovane demokracija (bombokracija, plutokracija, avtokracija). Demokracija v smislu al bo po naše al pa sploh ne bo oziroma vam zdremo še tist kar mate.

  • denacifikacija

   Ruse pustijo čisto pri miru, enkrat so jih skušali nekaj napadati med revolucijo, so srečali Rdečo armado in se takoj pobrali čez atlantik nazaj domov.

 • Zima prihaja

  Ko zmesanci druge proglasijo da so zmešani .Zakaj USA nikoli ni obsodila komunizma v toliki meri kot nacizem?WHY?

  • pajot

   Zato,ker so imeli McChartyja,ki njih je rešil te nesnage.

  • denacifikacija

   Koga pa naj obsodijo, še severna Koreja ni komunistična, tam imajo neko mešanico kitajske kulturne revolucije in balkanskega nacional socializma, začinjeno z ideologijo okultne verske sekte, ki je mešanica hinduizma, krščanstva, hebrejstva in znanstvene fantastike, nima to veze s komunizmom.

 • luckyss

  “Kubanskega disidenta zaprli zaradi verovanja v Boga”…
  Zavajajoč naslov…nikjer ne vidim napisa “verujem v boga” ali vsaj vatikanske zastave, ampak zastavo ZDA, ki s svojim sejanjem “demokracije” skrbijo, da vojn po svetu ne zmanjka..

  • sprehajalec

   Kaj bi jih šele bilo, če ameriške zastave ne bi bilo. Že med Hrvaško pa Slovenijo bi bila, da ne rečem, da bi se Balkan še danes streljal.

   • denacifikacija

    Obstaja še bolj zanimiva možnost, če bi prišlo do državljanske vojne na hrvaškem, bi vanjo potegnili mogoče celo tretjino slovencev, ki so po rodu hrvati.

    • sprehajalec

     Ali pa tretjino Hrvatov, ki so po rodu slovenci kajkavci.

     • denacifikacija

      Hrvati se grejo mini italijo, saj zato pa morajo biti taki katolibani, da jih nekaj drži skupaj in jim preprečuje, da bi sami začeli raziskovati lastno zgodovino, po možnosti iz tujih virov, ker v hrvaščini bodo težko našli kaj pametnega. Isto kot pri nas, se te specifike izvora posameznih skupnosti vse skuri in pobriše oziroma skrije med mistiko in folkloro.

     • sprehajalec

      Nacionalna pripadnost, oziroma občutek pripadnosti neki skupini je zelo intimen občutek posameznika. Privzgojen je v rani mladosti in ponavadi traja celo življenje.

      Tudi če ti nekdo na sredini življenja začne tumbati, da pa ti nisi to kar se čutiš in da si nekaj drugega, izvornega občutka v tebi to ne bo spremenilo. Kvečjemu bo rodilo odpor do tistega, ki ti to tumba.

      In kaj bi imel ti od tega?

     • luckyss

      Torej..enkrat komunist, vedno komunist ;))

  • denacifikacija

   ZDA so korporacija, ki živi od vojaške industrije, njih se lepo plača in grejo, pa ne samo z denarjem, ker morajo včasih podkupiti in izsiljevati celo globalno politiko, da lahko izpolnijo določeno naročilo.
   Koga pa danes ne bi bilo treba razbiti z vojaško silo, obstaja kvečjemu peščica držav na planetu,ki dajo mir in lahko narodi sami rešujejo domače probleme,vse ostalo je bolj ali manj v rokah nekih totalitarnih mafij in fašistov. Saj zato pravo ne deluje, če pa lahko vsak gnoj pritiska na pravosodje in policijo, celo na vojsko, še denarja ne rabijo, so včasih dovolj že prijateljske usluge in preprosto druženje, pa nedolžnemu človeku ali celim skupnostim vseeno uničijo življenje. Eni bolj, drugi manj, recimo Slovenija že spada v tisto dno držav, kjer se ti lahko dejansko zgodi karkoli, pa ne bo noben Američan sekiral ali celo posredoval. Ravno obratno, mediji se samo hecajo, da se ZDA borijo za demokracijo in spoštovanje mednarodnega prava, taki so te sposobni prvi spraviti v zapor ali celo pod rušo, razen če jim nimaš res kaj pametnega za povedat ali prodat, od česar imajo neko korist.
   Ampak, a ni to bistvo vsake korupcije, da celo najbolj vplivne vlade in organizacije bolj zanima materialna korist kot moralno stanje? Rad bi ga videl genija, ki mi bo razložil kako bo demokracija ali karkoli to spremenilo.

 • xtc

  No jasno je ,da veri komunizem in socializem ne dopuščata nobene druge vere razen vero v Partijo in njenega vrhovnega vodjo malik polboga tipa Tito,Mao,Kučan,Stalin,Adolf,Lenin itd,vsk dvov v njihovo nezmotljivost je herezija ki se kaznuje z gulagom ali smrtjo.
  Partija in njen veliiki svečenik-pol bog je nezmotljiv in vsako mišljenje ,ki odstopa od ovčje črede,ki jo vodi vodi v smrtno kazen ali prisiklno delo.
  Obvezno je sodelovanje na dnevnih seansah8molitvah),kjer partijski pridigarji pridigajo rdečo vero,in ovce onanirajo ob manifestacijah,kot jih je uprizarjal “Narodno delavski Socialist” ali,orgijah tipa Štafeta Mladosti ipd verske orgije levaštva.Država je posejana z verskimi spomeniki revolucije in pri njeih se redno mašuje po partijsko in ovčke striže s socialističnimi parolami in zmagami.
  No sicer pa smo temu že bili priča po vojni ,ko so rdeči Titovi verniki pridno zažigali,minirali,podirali in drugače uničevali ,cerkve,kapele,križe,kužna znamenja ipd in to vse dotlej dokler jim za vrat nista stopila Vatikan in ZDA ter zavezniki,takrat se je Tito na ,debelo us***** ,ker je bilbrez denarja država pa ububužana in če je želel denar je moral svoje rdeče vernike znatno potegniti nazaj,ker brez denarja ni bilo obstanka na oblasti.

 • Anonimni_Profesor

  Zaprt je zaradi vere v napacnega boga. Komunisticni kult potrebuje inkvizicijo.

 • denacifikacija

  Castro je na sceni že pol stoletja, ne verjamem, da ga kdo ne pozna, če je že kdaj slišal za Kubo, ni treba pisat polno ime in naziv v oklepajih.

  Vprašanje, če so ga zaprli ker verjame v Boga, odvisno kako to pri njemu zgleda, kako točno si razlaga vero, menda ni dovolj, da samo nekaj rečeš, moraš res verjetni in tudi živeti po nekih vzorcih.
  Isto delajo z muslimani, če se jim resno meša, pa nikjer ne piše, da bi jih zapirali zaradi vere, njih mediji običajno označijo preprosto za teroriste.
  Norci so pa norci, če alkohol in domače zeli ne pomagajo pri psihičnih stiskah, se vzame pa tableta, da se človek pomiri in dobro naspi, na ta način se lahko pozdravi po moje kakšnih 99% teh čudnih bolezni. Tisti preostali 1% so pa pravi bolniki, ki rabijo bolj komplicirane in daljše terapije, ampak to nima veze s tem člankom.
  Zanimiva se mi zdi kombinacija, kaj se zgodi, če oseba doživi živčni zlom, ob enem pa je globoko veren?
  Ker potem ni jasno kaj je treba najprej pozdraviti, kako človeku dopovedati katere iluzije so resnične in katere zgolj proizvod izkrivljene domišljije, ko govorimo o nadzemeljskem lahko človek dojema dobesedno karkoli, če pa ni nobenih jasnih pravil. Isto je s klasično paranojo, težko je v resnici vedeti, če ti kdo res počasi streže po življenju ali je vse skupaj zgolj splet naključij in posledica običajne zlobe.

  Potem je tu še hudič, ni nujno vedno kriv Bog, niso vsi verniki pravilno indoktrinirani, marsikoga so naučili ravno obratno, Bogu so pripisali Hudičeve lastnosti in oseba potem verjame v slabo, misli pa, da verjame v dobrega Boga. Enostavno ne ve, če so mu pa rekli, da je Hudič bog, drugega pa menda ni.
  V bistvu je vseeno, Bog je nekaj takega kot Marx, nič ne pomaga, če diplomiraš iz ekonomije, ne pomaga celo, če prebereš Kapital, dokler ne začneš razmišljati in delati, samo iz prakse in razmišljanja o tem kaj delaš se lahko naučiš, pri čemer te mora voditi resna radovednost, ker če imaš nekaj rad in te vleče, potem ni težko delati in se učiti, pa tudi težje narediš napake.

 • sprehajalec

  Zagotovo ga niso zaprli zaradi (kot članek navaja vere v Boga), ampak zaradi tega, ker je z ameriško zastavo tekal po paradi. Castro je sam obiskoval papeža (proti smrti vedno bolj), Kubanci so v principu katoliški narod, komunizem je pač nek tujek, ki bo v kratkem izginil, tako kot je po normalnih državah po svetu, razen v Sloveniji.

  Če so bili kubanci kot otroci vzgojeni v krščanstvu, so to tudi danes. In verjamem, da so bili, to niso namreč rdeči Trboveljski slumi, kjer je pri nas vzniknil komunizem. Kjer so bili vzgajani nefarški, pogled na župnika, pa je povzročil nerazumljiv bes in togoto. Kot še danes, pri samih Ministrih v Vladi.

 • Olga

  Zloraba psihiatrije v politične namene! Še pomnite, tovariši?

 • xtc

  Kriv je zato,ker ni veroval v “pavega” -Partijo in njenega lokalnega preroka tam.