Ta napredni islam – Sodišče v Savdski Arabiji ženski prepovedalo poroko z glasbenikom

Foto: epa

Sodišče v Savdski Arabiji je ženski prepovedalo poroko z moškim svojih sanj, potem ko ji je to prepovedala njena družina, ker moški igra glasbilo. Po oceni njenih sorodnikov z moškim, ki igra arabsko lutnjo oud, “versko nista kompatibilna”, sodišče pa jim je pritrdilo, poroča britanski BBC.

Nesrečna ljubezenska zgodba med bančnico in učiteljem se je pričela pred dvema letoma, ko je ženska pisala odvetniku, ali ji lahko pomaga s tožbo, saj ji bratje nočejo dati dovoljenja za poroko z moškim, “ki je nekoč igral oud in zaradi tega verjamejo, da ni veren”.

Sodišče je nato pritrdilo družini, ker “snubec igra glasbeni inštrument in tako iz verskega stališča ni primeren za žensko”. Ženska je bila nato neuspešna tudi na prizivnem sodišču.

Ta napredni islam
Nekateri Savdijci, kljub glasbeni tradiciji, verjamejo, da je glasba haram oziroma prepovedana. Snubec sicer v celotnem procesu ni imel priložnosti, da bi pojasnil svoje stališče. Ženska se še vedno želi poročiti s svojim izbrancem, ki je po njenih besedah pobožen in z dobrim ugledom. Za pomoč bo sedaj prosila “najvišje oblasti”, kar v tem primeru pomeni kraljevi dvor.

Savdski princ Mohammad bin Salman. (Foto: epa)

Po razkritju zgodbe konec tedna se je na družbenih omrežjih razvila burna debata. Nekateri so bili kritični do oblasti, ki preprečujejo paru, da bi se poročila, hkrati pa delajo zelo malo glede preprečevanja prisilnih porok, poroča STA. Po sistemu skrbništva mora ženska v Savdski Arabiji pridobiti dovoljenje moškega skrbnika, da lahko dobi potni list, potuje v tujino, se poroči ali celo zapusti zapor.

C. Š.

 • Van Der Waals

  Me ne zanima kaj oni počnejo tm dol. bi blo pa fajn našim feministkam pokazat ta svet k jih tko rade vabijo v evropo.

  • Fosa Stefan

   feministke pošiljajmo dol v saudsko arabijo. zbirajmo denar za nakup ENOSMERNIH KART in nekaj DENARJA, da sibodo lahko nekaj dni kupovale kruh. če bodo tam doli sposobne si bodo kruh zaslužile, sicer pa niso vredne življenja, arabci jih ne bodo božali, dobile bodo tisto, kar si bodo zaslužile, debelega trdega velikega kurza -GORJAČO po komatu

 • xtc

  Hm?
  No ja morda pa ni tako slabo,zanislit,da bi sodišče npr Violeti Luftarjevi ,Kopački ,Hribarci ipd,prepovedalo izhod od doma,saj moški sorodniki mislijo ,da so pregrde,v vsaki stvari je nekaj koristnega.
  Sicer pa;tam itaq odloča kralj,ki bo pač odločil kot bo ni pa nujno ,da v slabo ženina in neveste.

 • Aton

  Velika napaka zahodne diplomacije je, da naseda dolarski propagandi Saudske Arabije, da je vsega kriv Iran. Prav Saudska Arabija je nosilec vsega terorizma po svetu

 • PORK Amashina

  Slovenske feministke bi razen natikanja hedžaba nase morale začeti prakticirati še druge zaostale tehnike.Najboljše kot kake spolne sužnje kot povštr za seks in batine.

 • BlackOpsSystem

  A je treba en muslimanski kupleraj odpret v sloveniji??? Glede na to kolk jih uvažamo, lahko poskrbimo za njihovo kakovostno spolno življenje. Me pa zanima, a morajo bit cipe z rjuham pokrite in spodaj obrezane in smrdet kot koze???

 • FRANC3

  In islam naj bi bil po zagotovilih levakov strpna in svetu odprta religija, pa še demokratična povrhu.
  Ne me basat!

 • KAPIBARA

  Če je glasbenik muslič, so se odločili prav..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!