fbpx

Ta napredni islam – Sodišče v Savdski Arabiji ženski prepovedalo poroko z glasbenikom

Foto: epa

Sodišče v Savdski Arabiji je ženski prepovedalo poroko z moškim svojih sanj, potem ko ji je to prepovedala njena družina, ker moški igra glasbilo. Po oceni njenih sorodnikov z moškim, ki igra arabsko lutnjo oud, “versko nista kompatibilna”, sodišče pa jim je pritrdilo, poroča britanski BBC.

Nesrečna ljubezenska zgodba med bančnico in učiteljem se je pričela pred dvema letoma, ko je ženska pisala odvetniku, ali ji lahko pomaga s tožbo, saj ji bratje nočejo dati dovoljenja za poroko z moškim, “ki je nekoč igral oud in zaradi tega verjamejo, da ni veren”.

Sodišče je nato pritrdilo družini, ker “snubec igra glasbeni inštrument in tako iz verskega stališča ni primeren za žensko”. Ženska je bila nato neuspešna tudi na prizivnem sodišču.

Ta napredni islam
Nekateri Savdijci, kljub glasbeni tradiciji, verjamejo, da je glasba haram oziroma prepovedana. Snubec sicer v celotnem procesu ni imel priložnosti, da bi pojasnil svoje stališče. Ženska se še vedno želi poročiti s svojim izbrancem, ki je po njenih besedah pobožen in z dobrim ugledom. Za pomoč bo sedaj prosila “najvišje oblasti”, kar v tem primeru pomeni kraljevi dvor.

Savdski princ Mohammad bin Salman. (Foto: epa)

Po razkritju zgodbe konec tedna se je na družbenih omrežjih razvila burna debata. Nekateri so bili kritični do oblasti, ki preprečujejo paru, da bi se poročila, hkrati pa delajo zelo malo glede preprečevanja prisilnih porok, poroča STA. Po sistemu skrbništva mora ženska v Savdski Arabiji pridobiti dovoljenje moškega skrbnika, da lahko dobi potni list, potuje v tujino, se poroči ali celo zapusti zapor.

C. Š.