Tajni obisk v Moskvi – bo Izrael uspel prepričati Putina v premirje v Ukrajini?

Predsednik izraelske vlade Naftali Bennett in Vladimir Putin. (Foto: epa)

Predsednik izraelske vlade Naftali Bennett je po poročanju nekaterih medijev v tajnosti odletel v Moskvo na pogovore k Vladimirju Putinu. Tema obiska je vojna v Ukrajini in možnost premirja.

Reuters poroča, da je po podatkih Kremlina izraelski predsednik vlade Naftali Bennett danes odletel v Moskvo k Vladimirju Putinu na pogovore o vojni v Ukrajini. V uradu Bennetta obiska še niso potrdili.

Izrael se je namreč ponudil za mediatorja med Ukrajino in Rusijo, in sicer na pozive ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, pri čemer pa Moskva še ni pokazala interesa.

Srditi napadi se nadaljujejo
Medtem pa je v Ukrajini še vedno napeto. Ruska vojska po preložitvi evakuacije civilistov iz dveh obleganih mest na jugovzhodu Ukrajine nadaljuje ofenzivo na Mariupol in Volnovaho. Ukrajinske oblasti so namreč dogovor za evakuacijo prebivalcev začasno preložile zaradi, kot so sporočile, ruskih kršitev prekinitve ognja, saj vzpostavljeni humanitarni koridorji niso varni. Ukrajinske oblasti so ob napovedi začasne prekinitve ognja izrazile pričakovanje, da bo iz obleganega pristaniškega mesta Mariupol ob Azovskem morju pred rusko agresijo zbežalo 200 tisoč ljudi. Bližnje mesto Volnovaha pa naj bi zapustilo 15 tisoč ljudi.

Iz Ukrajine prebegnilo že 1,5 milijona beguncev
Število beguncev, ki pred rusko agresijo bežijo iz Ukrajine, bi lahko kmalu preseglo 1,5 milijona, je danes sporočil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR). “To je najhitreje razvijajoča se begunska kriza, kar smo jih videli v Evropi po koncu druge svetovne vojne,” je opozoril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.

Sara Kovač