fbpx

Tajni vojaški dokument razkriva načrt: Rešitev je bombardiranje po scenariju Jugoslavije

Porušena stavba notranjega ministrstva v času napadov na Jugoslavijo leta 1999 (foto: epa)

Skupina diplomatov iz State departmenta, ki je pozvala k vojni akciji proti vladi sirskega predsednika Basharja al Asada, je predlagala strategijo po scenariju bombardiranja Jugoslavije.

Tajni dokument, ki ga je podpisalo 51 ameriških visokih uradnikov ostro kritizira politiko Obamine administracije v odnosu do Sirije in poziva k omejenim vojnim akcijam proti vladi predsednika Asada. Kot pravijo, gre za edini način boja proti Islamski državi, s katerim se bo doseglo mir v Siriji. Uradni govorec State departmenta John Kirby je potrdil obstoj te peticije, vendar o podrobnostih ni želel govoriti, piše Blic.

Predlagatelji načrta napada na Sirijo so se večkrat sklicevali na bombne napade Miloševićeve Jugoslavije leta 1999. Nekateri ocenjujejo te povezave za napačne, zaradi vpliva Rusije in Irana na vojno, saj bi te sile lahko povečale svojo aktivnost in podporo sirskemu režimu.

“Razumno je predvideti korake, da se prekine prelivanje krvi in trpljenja v Siriji po petletni brutalni vojni. Status quo v Siriji ne sme obstati,” piše v tajnem dokumentu, ki so ga objavili ameriški mediji. Državni sekretar John Kerry je v ponedeljek izjavil, da je dokument prebral in ga ocenil za “zelo dobrega” in obljubil, da se bo sestal s pobudniki.

M. P.