Tajvan okrcal WHO zaradi poročanja o koronavirusu! Ta deluje z roko v roki s Komunistično partijo Kitajske!

Foto: epa

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je preko družabnega omrežja Twitter izrazil svoje negodovanje proti Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) zaradi namerne izključitve države pri odzivih o koronavirusu in njihovega napačnega poročanja o razmerah na Tajvanu.

WHO, organ Združenih narodov, ne želi priznati obstoja Tajvana, ali mu dovoliti sodelovanja na kateremkoli izmed njegovih prizorišč ali programov, saj Komunistična partija Kitajske lažno trdi, da je Tajvan odpadniška provinca. Tekom postopka odzivanja je tako WHO zavrnil sodelovanje s tajvansko vlado tekom procesa odzivanja na krizo koronavirusa, ki se je prejšnji mesec pričela na Kitajskem in trdi, da je v kontaktu s Tajvanom preko komunistične partije, ki pa sicer nima nobenih povezav s Tajpejem in ne nadzira otoka.

Foto: STA

Statistični podatki napačni
WHO je objavil napačne statistične podatke o izbruhu koronavirusa na Tajvanu, saj je ta pretirano napihnil dejansko število potrjenih primerov. Tajvan je namreč označil kot Tajvan, Kitajska, kar pa je tajvanska vlada že večkrat označila kot netočno in nespoštljivo. V sredo je tajvanski zunanji minister Wu uporabil uradni račun svojega ministrstva, da je nagovoril WHO, in mu dal vedeti, kje tiči težava.

WHO je po njegovih navedbah objavil “poročilo o stanju” glede izbruha koronavirusa. V času, ko so objavili novico, so zapisali, da naj bi se z virusom okužilo že več kot 28 tisoč ljudi, umrlo pa več kot 500 ljudi, od katerih skoraj večina prihaja s Kitajske. Pri tem je še posebej problematiziral, kako je WHO v sredo označevanje Tajvana kot “Tajvan, Kitajska” “popravil” z imenom “Tajpej in okolica”, s čimer je dal vedeti, da ni sposoben Tajvana poimenovati kot Tajvan.

https://twitter.com/MOFA_Taiwan/status/1225261907084361728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1225261907084361728&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.breitbart.com%2Fasia%2F2020%2F02%2F06%2Ftaiwan-attacks-who-coronavirus-fake-news%2F

Do napake glede poimenovanja prihaja, ker WHO ne želi komunicirati s tajvansko vlado. Tajvansko ministrstvo za zdravje in blaginjo je podano številko WHO označilo kot lažno novico (“fake news”). Tajpej je prav tako WHO očital, ker sta Italija in Vietnam omejili svoje lete do Tajvana, državi se namreč sklicujeta na podatke WHO, ki pa so po besedah Tajvana lažne, poroča ameriški Breitbart.

Zahtevajo umik pretirane hvale
Ministrstvo za zunanje zadeve je od generalnega sekretarju WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa zahtevalo, da umakne svojo pretirano hvalo na kitajski odziv zaradi ob izbruhu novega koronavirusa. Kitajska je sicer med izbruhom koronavirusa dosledno prikrivala ključne podatke in skoraj mesec dni prikrivala pravo stanje v mestu Wuhanu, od koder se je virus razširil. Zaradi nedoslednega obveščanja zdravstvenih delavcev v mestu glede nalezljive narave smrtonosnega virusa, so bili številni izpostavljeni okuženim bolnikom, zaradi česar se je okužba zlahka širila, saj ti niso bili v karanteni.

Hana Murn