fbpx

Tajvanska srednja šola v okviru božične parade simulirala nacistični shod

Foto: epa

Ravnatelj tajvanske srednje šole, na kateri so učenci v času božične parade priredili simulacijo nacističnega shoda, je odstopil, poroča britanski BBC.

Cheng Hsiao-ming, ravnatelj srednje šole Kuang Fu High School v Hsinchuju, je povedal, da prevzema polno odgovornost in se opravičil. Petkovo ‘zborovanje’ je vključevalo transparente s simboli svastike in tank, izdelan iz kartona, na katerem je eden izmed študentov izvajal nacistično salutiranje.

Predstavnik Izraela v Tajvanu je dogodek opisal kot vreden obžalovanja, takoj so se odzvali tudi iz tajvanskega predsedniškega urada in se opravičili. Cheng je na novinarski konferenci najavil svoj odstop in poudaril, da morajo učitelji učence poučevati o pravih vrednotah. “Učili se bomo iz svojih napak, ki smo jih storili, enako bomo zahtevali od učencev.”

Organizirali bodo izobraževalne programe
Povedal je, da bodo na šoli organizirali vrsto izobraževalnih programov, vključno s prikazovanjem filmov, ki prikazujejo grozote holokavsta, kot sta Schindlerjev seznam in Življenje je lepo. Prav tako bodo študente nagovorili tudi predstavniki izraelskega ekonomskega in kulturnega urada.

Nacionalni The Taipei Times poroča, da je ena izmed učiteljic na šoli, Liu Hsi-cheng, predlagala, da bi tematiko parade predstavljala arabska kultura, učenci pa naj bi se na podlagi dveh krogov glasovanja odločili za Adolfa Hitlerja. Nekateri učenci naj bi se odločili za nacistično zborovanje, ker naj bi bilo enostavneje preurediti šolske uniforme v nacistične.

Foto: epa

Foto: epa

Izraelci dogodek označili kot šokanten in obžalovanja vreden
Asher Yarden, izraelski predstavnik v Tajvanu, je na Facebooku misije zapisal: “Obžalovanja vredno in šokantno je, da samo sedem desetletij po tem, ko se je svet soočil z grozotami holokavsta, srednja šola v Tajvanu podpira takšno nezaslišano dejanje.” Med drugim so tudi sporočili, da strogo obsojajo dogodek, ki je nastal brez kakršnega koli okusa in pozvali tajvanske oblasti, naj v izobraževalne programe vnesejo vsebine, ki bodo predstavile pomen holokavsta, njegovo zgodovino in univerzalen pomen.

Iz tajvanskega predsedniškega urada so se upravičili za incident in podali obžalovanje, ker je ta prikazal ignoriranje zgodovinskih dejstev in skrajno pomanjkanje spoštovanja do judovskega ljudstva.

N. Ž.