fbpx

Sojenje politikom in sodnikom na Slovaškem: Nekdanji minister Peter Žiga obtožen podkupovanja sodnice v višini 100 tisoč evrov

Nekdanji slovaški minister za gospodarstvo Peter Žiga. (Foto. epa)

V slovaški sagi o veliki korupcijski aferi, v kateri so se na zatožni klopi znašli številni tožilci, sodniki, visoki policijski funkcionarji in celo državniki, sodijo tudi nekdanjemu gospodarskemu ministru Petru Žigi. Zadnje dni ga je tamkajšnja policija zasliševala v primeru domnevnega podkupovanja sodnice, da bi ta razsodila v njegovo korist. Če se mu dokaže krivda, ga čaka odvzem prostosti za obdobje od dveh do petih let. 

Bivši slovaški gospodarski minister Peter Žiga je pričal v primeru podkupovanja sodnice. Kot trdi se dejanje ni zgodilo. Kazenski pregon proti visokemu slovaškemu politiku je bil sprožen v četrtek, državnik pa je pričal pred policijo v petek. Kazenski pregon je bil sprožen potem, ko ga je v svoji izjavi omenila nekdanja državna sekretarka ministrstva za pravosodje Monika Jankovská, sicer obtožena korupcije. Medijem se je nekdanji minister izognil. Od policijskega uslužbenca so namreč po štirih urah izvedeli, da je da je obtoženi stavbo zapustil skozi stranski izhod. Ko pa je Žiga prispel na zaslišanje, je navedbe zanikal. “Takšno dejanje se ni nikdar zgodilo, te trditve zavračam,” je pojasnil, poroča ta3.

Član stranke Hlas-SD je že pred tem izjavil, da nikdar vplival na nobeno preiskavo v svojo korist ali v korist svojcev. Če mu bo krivda dokazana, mu v skladu s kazenskim zakonikom grozi od dveh do pet let zaporne kazni. Policija je sicer 17. decembra potrdila informacijo, da je bil nekdanji minister za gospodarstvo in okolje obtožen podkupovanja. Primer naj bi bil povezan z domnevno podkupnino v višini 100 tisoč evrov za sodnika, ki je odločal o sporu glede hidroelektrarne Gabčíkovo. Po navedbah obtoženke, nekdanje državne sekretarke Jankovske sodnica podkupnine ni sprejela. Obtoženi poslanec pa je v času sodnega pregona na prostosti.

Od leve proti desni: posebni tožilec Dušan Kovačik, kontroverzni tajkunski oligarh Norbert Bodor in tajkunski poslovnež Marian Kočner. (Slika: YouTube, Facebook)

Na Slovaškem se v zadnjem času dogaja pravi sodni čudež, o kakršnem lahko v Sloveniji zaenkrat le sanjamo. Pred roko pravice so bili namreč postavljeni številni koruptivni sodniki, tožilci, policijski uradniki in celo politiki, na zatožni klopi bi se utegnil znajti celo nekdanji premier Robert Fico. Danes pa bi moralo tamkajšnje vrhovno sodišče kot pritožbeni organ odločati v enem ključnih primerov. Javnost bi morala biti seznanjena z razsodbo v primeru bivšega ministra in televizijskega direktorja TV Markíz Pavola Ruska in Mariana Kočnerja, sicer tudi soobtoženega umora novinarja Jana Kuciaka.

Domen Mezeg