fbpx

Tako je Aleksandar Vučić s pomočjo mafijskih botrov postal alfa in omega na srbskem političnem parketu

Aleksandar Vučić (foto: epa).

Srbski premier in novoizvoljeni predsednik Aleksandar Vučić je bil ob nedavni izvolitvi na predsedniški položaj deležen številnih kritik, številni pa mu očitajo dvoličnost, zlorabo položaja premiera in povezanost s kriminalom. Kot nekdanji član srbske radikalne stranke je po navedbah novinarja Predraga Popovića, ki je vse to opisal v svoji knjigi Resnica o Vučiću, stkal tesne vezi s predstavniki srbskega podzemlja, od katerih najbolj izstopata Petar Panić – Pane in tedanji predsednik radikalov Vojislav Šešelj, ki je kasneje postal celo Vučićev politični nasprotnik. 

Nekdanji zapornik Petar Panić – Pane je bil telesni stražar Vojislava Šešlja, ki je v njegovem imenu opravljal številne nečedne posle in kriminalna dejanja. Skupaj  s poslovnim partnerjem Darkom Đikanovićem je ustanovil nočni klub, po prepiru pa je partner Panića umrl v sumljih okoliščinah. Panić se je na sodišču branil, da je šlo za samoobrambo in tako ušel roke pravice. Leta 1997 so radikalci prevzeli oblast v beograjski občini Zemun, saj je Šešelj postal predsednik občine, Aleksandar Vučić pa predsednik Športnega centra Pinki. S pomočjo oboroženih pretepačev je Panić iz domov v Zemunu izseljeval družine, ki niso bile “všečne” oblasti in so v njih naseljevali pripadnike radikalov.

Trikotnik med Panićem, Šešljem in Vučićem
Panića med drugim obtožujejo, da je podstavljal eksploziv na tržnici v Žarkovu in v Voždovcu, vendar zaradi “pomanjkanja” dokazov organi pregona spet niso ukrepali. S pomočjo prevare in nasilja nad solastniki želene hiše je prišel do lastništva, ko pa se je odločil, da postavi kiosk in prične z dodatno obliko poslovanja, mu je lokalna oblast to omogočila. Nič ne bi bilo čudnega, če se lokacija postavitve ne bi nahajala na dovozu bližnje hiše, katere lastnik se je temu uprl, zato je spoznal bolečino Panićevih pesti. Šešelj se je postavil v bran in to predstavljal kot sosedski prepir, ni pa to bilo prvič, ko je opravičeval Panićeva nasilna dejanja, kajti, ko je ta pretepel enega izmed odvetnikov, mu je Šešelj v bran dejal, da se je slednji najverjetneje spotaknil na olupku banane.

Vojislav Šešelj (L), Petar Panić (D) (Foto: epa)

Ko je bil Panić v enem izmed strelskih obračunov huje ranjen, so ga v bolnišnici obiskovali podpredsednik tedanje republiške vlade Šešelj, podpredsednik zvezne vlade Tomislav Nikolić in minister za informiranje Aleksandar Vučić. Ker je Panić za ozdravitev nujno potreboval transfuzijo krvi, so mu to njegovi prijatelji tudi darovali, kar nedvomno kaže na njihovo tesno povezanost. Panić kljub temu radikalcem ni ponudil večne zvestobe, saj so ti izgubili oblast in je pričel z iskanjem novih vplivnih prijateljev.

Vojislav Šešelj (Foto: epa)

Vučić pridobil tesnega botra
Nastopil je čas tesnejšega botrstva med Panićem in Vučićem, ki je iz radikalne stranke presedlal v Srbsko napredno stranke (SNS), katere predsednik je postal leta 2012. Po položaju ministra za obrambo je leta 2014 napočil čas, ko je stranka zmagala na volitvah in Vučić je postal premier Srbije. Ko so bile leta 2014 velike poplave v Brenovcu, se je na družbenem omrežju Facebook pojavila informacija, da se je oblast z naravno nesrečo neustrezno spopadla in prikrila marsikatera dejstva. Na kritike se je ostro odzval Vučićev prijatelj Panić in mu stopil v bran ter zagrozil avtorici zapisa z grožnjo, da se bo znašla v zaporu, kjer bodo obračunali z njo.

Foto: epa

S pomočjo ‘narko’ denarja in s spornimi praksami na vrh države
Kljub temu, da je šlo v tem primeru za očitne grožnje in napad na svobodo govora, se oblast in pravosodno kolesje nista odzvali in sta se zavili v molk. Pri tem je treba omeniti, da se Panić pogosto pojavlja na skupnih fotografijah z Vučićem in ostalimi pomembnimi vladnimi funkcionarji. Izstopa primer fotografije, na kateri se prijateljsko objema s pomočnikom ministra za pravosodje Čogurićem, ki je bil leta 2015 obsojen zaradi grožnje dvema sodnikoma.

V dveh desetletjih političnega udejstvovanja je Vučić menjal stranke, ideologijo, sponzorje, botre in prijatelje, številni ga s tega razloga obtožujejo kršenja ustave in drugih pravnih predpisov, s katerimi si je omogočil osebno in politično korist. Kakorkoli, Vučiću je kljub kritikam z zmago na predsedniških volitvah uspel veliki met in bo napovedih konec maja začel z opravljanjem funkcije predsednika države Republike Srbije. Da je Vučić uspel tudi s pomočjo denarja kokainskega barona Darka Šarića v zameno za državno zaščito pa je večkrat potrdil tudi nekdanji član te združbe Anastazije Martinčić.

Protesti ob izvolitvi Vučića. (Foto: epa)

N. Ž.