fbpx

Tako Kim Jong Un pridobiva denar v Evropi za financiranje svojega jedrskega programa

Foto: epa

Nemčija se je odločila, da zatre poslovne dejavnosti severnokorejske ambasade v Berlinu zaradi strahov, da ta izrablja turistični hostel za namene financiranja diktatorskega režima Kim Jong Una, ki z izvajanjem jedrskega programa predstavlja nevarnost za celotno mednarodno skupnost. 

Turistični hostel in kongresni center delujeta v stavbi ambasade v središču nemške prestolnice, zato ni čudno, da so uradniki postali zaskrbljeni, da se podjetje uporablja za namene menjave tujih valut.

Viri zvezne vlade so za časopis Süddeutsche Zeitung povedali, da so se oblasti zaradi stalnih jedrskih groženj zavzele za omejitev severnokorejskega poslovanja v Berlinu. Glede na poročila naj bi o tem že potekali pogovori med nemškim zunanjim ministrstvom, kanclerko Angelo Merkel in uradniki ministrstva za pravosodje in ekonomije.

Iz tega razloga je pričakovati, da bo za Severnokorejce kmalu implementirana prepoved menjave tujih valut. Državni sekretar na Zveznem ministrstvu za zunanje zadeve Markus Ederer je povedal, da je nujno, da se čimprej izsuši finančne vire za izvajanje severnokorejskega jedrskega programa. Razumeti je mogoče, da bosta morala hostel in kongresni center, ki imata za seboj večletno delovanje v stavbi ambasade, v okviru ostrih ukrepov zapreti svoja vrata.

Uradniki Pjongjanga so nepremičnino v Berlinu, kjer se nahaja ambasada, vzeli v najem leta 2004.

Foto: iStock

Denar omogoča nakup luksuznih izdelkov
Severnokorejske ambasade so odigrale pomembno vlogo v svetu z namenom, da spodkopavajo finančne sankcije, ki so bile njihovi državi naložene za obdobje več let. Strokovnjaki trdijo, da je zunanja menjava generirana prek podjetij, kar omogoča nakup luksuznega blaga, delovanje ambasad in izvajanje ambicioznega raketnega in jedrskega programa Kim Jong Una. Poročila navajajo, da severnokorejsko predstavništvo v Berlinu že več let predstavlja problem za vladne kroge, saj njihovo delovanje pripomore k naročanju občutljivega blaga, ki je namenjeno za izvajanje  severnokorejskega programa orožja.

N. Ž.