Tako Kim Jong Un pridobiva denar v Evropi za financiranje svojega jedrskega programa

Foto: epa

Nemčija se je odločila, da zatre poslovne dejavnosti severnokorejske ambasade v Berlinu zaradi strahov, da ta izrablja turistični hostel za namene financiranja diktatorskega režima Kim Jong Una, ki z izvajanjem jedrskega programa predstavlja nevarnost za celotno mednarodno skupnost. 

Turistični hostel in kongresni center delujeta v stavbi ambasade v središču nemške prestolnice, zato ni čudno, da so uradniki postali zaskrbljeni, da se podjetje uporablja za namene menjave tujih valut.

Viri zvezne vlade so za časopis Süddeutsche Zeitung povedali, da so se oblasti zaradi stalnih jedrskih groženj zavzele za omejitev severnokorejskega poslovanja v Berlinu. Glede na poročila naj bi o tem že potekali pogovori med nemškim zunanjim ministrstvom, kanclerko Angelo Merkel in uradniki ministrstva za pravosodje in ekonomije.

Iz tega razloga je pričakovati, da bo za Severnokorejce kmalu implementirana prepoved menjave tujih valut. Državni sekretar na Zveznem ministrstvu za zunanje zadeve Markus Ederer je povedal, da je nujno, da se čimprej izsuši finančne vire za izvajanje severnokorejskega jedrskega programa. Razumeti je mogoče, da bosta morala hostel in kongresni center, ki imata za seboj večletno delovanje v stavbi ambasade, v okviru ostrih ukrepov zapreti svoja vrata.

Uradniki Pjongjanga so nepremičnino v Berlinu, kjer se nahaja ambasada, vzeli v najem leta 2004.

Foto: iStock

Denar omogoča nakup luksuznih izdelkov
Severnokorejske ambasade so odigrale pomembno vlogo v svetu z namenom, da spodkopavajo finančne sankcije, ki so bile njihovi državi naložene za obdobje več let. Strokovnjaki trdijo, da je zunanja menjava generirana prek podjetij, kar omogoča nakup luksuznega blaga, delovanje ambasad in izvajanje ambicioznega raketnega in jedrskega programa Kim Jong Una. Poročila navajajo, da severnokorejsko predstavništvo v Berlinu že več let predstavlja problem za vladne kroge, saj njihovo delovanje pripomore k naročanju občutljivega blaga, ki je namenjeno za izvajanje  severnokorejskega programa orožja.

N. Ž.

 • Triple6

  Kakšen debilen članek! Raje se vprašajte, koliko čistega dobička ima hostel in kongresni center na leto ter to primerjajte z izdatki ameriških in ruskih oboroženih sil, za razvoj njihovega nuklearnega orožja. Ali pa se naj tisti, ki hotele v portorožu prodajajo tujcem (Rusom) vprašajo, ali bodo ti hotelirji plačevali razvoj postnuklearne oborožitvene sheme v Rusiji

  • Olga

   Mar ni to samo kulisa, za ostale stvari?

   • Triple6

    Kakšna kulisa za kkšne stvari? A portoroški hoteli? Če vlaga zahod, potem je to super investicija, recimo Magna, ki bo uničila veliko prvovrstnega zemljišča, če pa vlagajo Rusi, potem pa je to kulisa?

  • sodnikisozločinci

   Oni smejo imeti jedrsko orožje, mislim Američani in Rusi, ker so normalni in ga ne bi uporabili, Severna Koreja pa ne, ker jo vodi norec in bi ga lahko uporabil. Pri tem seveda gladko spregledajo nesoorazmerje v količini njihovega in korejskega jedrskega potenciala.

   Enaka logika je, da jaz lahko imam kurac, ker ga itak ne bom uporabil, drugim ga je pa treba odrezat, da ne bi kakšne nedolžne Violete posilili.

 • Olga

  Tako je delovala tudi UDBA! Če se želimo rešiti terorizma, je treba zapreti vse pipice! Kjer je volja, je tudi pot!

  • Caetano

   Res je. Poznamo te prijeme iz nase lastne zgodovine. Cim bolj je treba rezim v S. Koreji pritisniti sicer aziatskim stalinistom samo rastejo krila.