fbpx

Tako so se svetovni voditelji posmehovali Putinu malo po tem, ko so policisti aretirali okoljske aktiviste

Britanski predsednik vlade Boris Johnson je znan po svojem smislu za humor. Foto: (EPA)

Voditelji držav so se na vrhu G7 v Nemčiji lahkotno ponorčevali iz ruskega predsednika Putina. “Suknjiči gor? Suknjiči dol? Ali se bomo slekli?” se je britanski premier spraševal za jedilno mizo, pri čemer je spomnil na Putinove mačistične podvige, ki se jih je loteval pred leti, ko je zgoraj brez poziral za fotografe. 

Kanadski premier se je pridružil pogosto razposajenemu Johnsonu in dodal, da bi morali počakati na uradno fotografiranje preden se slečejo. “Vsi moramo pokazati, da smo bolj možati od Putina,” na kar je Trudeau dodal, da bi bilo najbolje se lotiti ježe konj – kar je bila očitna zbadljivka uperjena proti ruskemu voditelju. Debato je zaključila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je pristavila, da je jahanje najboljše, pri čemer pa se ni opredelila do tega, ali naj bi bilo jahanje zgoraj brez ali ne. AFP navaja, da so o tem morda še naprej razpravljali za zaprtimi vrati. Novinarji nadaljevanja debate na žalost niso smeli poslušati. Ameriški predsednik Biden je bil na kosilu prisoten, a se še ne ve, če se je pridružil navihani debati.

Foto: epa

Ruski predsednik se je sicer tekom let lotil številnih podvigov, s katerimi je hotel pokazati svojo možatost. Kot smo že napisali je golih prs jezdil konja, božal polarnega medveda, letel z motornim zmajem in ustrelil tigra s pomirjevalno puščico, da bi mu lahko vsadil GPS sledilnik. Tako je na moč spominjal na nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, ki je bil tudi strasten lovec, a v kolektivnem spominu ni ostal prav noben njegov velik lovski podvig, z izjemo uplenitve na drevo privezanega medveda, ki ga je ustrelil v Kočevskem rogu.

9 aretiranih
Le malo pred kosilom svetovnih voditeljev pa so v bavarski prestolnici nemški policisti aretirali 4 okoljskih aktivistov, ki so protestirali proti vrhu G7. Med protestom je prišlo do spopadov med aktivisti in policijo, ki jih je kasneje ovadila zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe. Še danes se bodo zglasili na sodišču, ki bo odločilo, ali bodo ostali v priporu. Po podatkih policije se je shoda v Munchnu udeležilo približno 4000 ljudi. Potekal je tudi ločen protest na mestnem trgu gorskega mesta Garmisch – Partenkirchna, kjer so se protestniki, oblečeni v tradicionalno bavarsko nošo, nadeli ogromne maske voditeljev prisotnih na srečanju. Dva protestnika, ki sta ponazarjala ameriškega predsednika Bidna in nemškega kanclerja Scholza sta uprizorila nekakšen nedeljski žar, a namesto mesa, sta nad žarom pekla kar zemljo.

Andrej Žitnik