fbpx

Talibani po prevzemu oblasti nemudoma zasegli orožje civilistom

Talibani na straži (foto: EPA)

Na nikogaršnje presenečenje so talibani takoj po prevzemu oblasti v Afganistanu začeli z odvzemom orožja civilistom. Kakor so pojasnili, zdaj, ko so na oblasti talibani, civilisti več ne potrebujejo orožja za osebno varnost, saj se lahko počutijo varne.

Talibani ne počivajo na lovorikah. Takoj ko so osvojili afganistansko prestolnico Kabul, je sledilo pobiranje orožja civilistom. “Ljudje več ne potrebujejo orožja za osebno zaščito,” so po poročanju Reutersa pojasnili talibani. “Razumemo, da imajo ljudje orožje zaradi osebne varnost. Zdaj se lahko počutijo varne. Nismo tu, da bi napadali nedolžne civiliste,” je povedal predstavnik talibanov.

Besedam talibanov po drugi strani ne zaupa ameriški libertarec in aktivist Spike Cohen. “Dajte nam svoje puške, mi vas bomo zaščitili,” – Vsaka vlada, ki namerava izvesti množično morijo,” je na Twitterju komentiral Cohen.

Po besedah direktorja medijev MOBY group Saada Mohsenija so že bili deležni obiska talibanov in poizvedovanj, kje hranijo varnostniki svoje orožje.

Ivan Šokić