fbpx

[Video] Nekdanji zunanji minister ZDA Pompeo pojasnil, zakaj je Bidnova administracija povsem odpovedala pri talibanih

Nekdanji ameriški zunanji minister Mike Pompeo (foto: EPA)

Po klavrnem ameriškem umiku iz Afganistana, ki je talibanom omogočil prevzem oblasti v državi, je bil do ameriškega predsednika Joeja Bidna kritičen tudi nekdanji zunanji minister Mike Pompeo.

“Prav ima glede števila vojakov, ki smo jih poslali nazaj domov, a njegova logika je obupna,” je v pogovoru na Fox News o predsedniku Joeju Bidnu povedal nekdanji zunanji minister Mike Pompeo. ZDA so iz Afganistana predhodno domov poslale 15 tisoč vojakov, medtem ko jih je bilo 2.500 še vedno v državi na Srednjem vzhodu. Po mnenju Pompea je bilo to zadostno število za ohranjanje relativnega miru.

A razlika med umikom iz Afganistana, ki ga je odredil Donald Trump, in fiaskom, ki si ga je privoščil Joe Biden, je v pristopu. Trumpova administracija se je bila s talibani pripravljena pogovarjati, Trump pa je znal samodržcem demonstrirati, da z ZDA pod njegovim vodstvom ni šale. Če se katera stran ni držala dogovora, so sledile posledice, je izpostavil Pompeo. “In več kot 11 mesecev, od februarja 2020, ni bilo enega samega ubitega Američana, ko smo sklenili dogovor s talibani, saj so vedeli, da je stvar jasna: dogovor je pomenil, da imajo niz dolžnosti. Če jih ne bi izpolnjevali, bi za to morali plačati ogromno ceno,” je izpostavil Pompeo.

Trumpova administracija je talibane držala na “kratko”, Bidnova se je talibanom opravičevala
Pompeo je dal tudi primer. Prišlo je namreč do točke, ko so talibani kršili sprejeti dogovor glede zavez o delitvi oblasti in načinom odziva na določena dejanja. Posledično so ZDA sankcionirale tako talibane kot njihove voditelje. Bidnova administracija pa je po mnenju Pompea pokazala šibkost. Talibane so moledovali in se jim opravičevali. Ko je temu sledilo še umikanje dodatnega števila vojakov iz Afganistana, so talibani vedeli, da imajo proste roke, da se jim ZDA pod Bidnovo taktirko ni treba bati.

Ameriški predsednik Joe Biden. (Foto: epa)

“Golo dejstvo, da so prej iz države odpeljali 2.500 vojakov, zdaj pa jih nazaj pošiljajo pet ali šest tisoč, vam kaže, kako grozljivo je bila izpeljana ta strateška misija za ZDA,” je sklenil nekdanji zunanji minister.

Ivan Šokić