Talibani prav na dan, ko so obljubili spoštovanje pravic žensk, eno ubili, ker v javnosti ni nosila burke!

Foto: Fox News/epa

Talibanski borci so v torek v Afganistanu ustrelili žensko, ker ni nosila burke. Ženska je po poročanju ameriških medijev na mestu umrla. To so storili na isti dan, ko so v izjavi za javnost obljubili, da je napočil čas za novo vključujočo družbo, ki naj bi spoštovala pravice žensk.

Po poročanju Fox Newsa je ženska obležala v mlaki krvi po tem, ko so jo v provinci Takar ubili talibani, ker si je drznila v javnosti pojaviti brez burke. Nesrečnico so obkrožili njeni najbližji, ki niso mogli skriti svoje velike žalosti.

Do njenega umora je prišlo po tem, ko so talibani v odsotnosti ameriških vojakov na hiter način prevzeli oblast v Afganistanu. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je v okviru konference povedal, da bodo uporniki spoštovali pravice žensk v okviru zelo omejevalnega šeriatskega prava. Talibani so ženske pozvali, naj se vrnejo v šolo in na delo, drugi predstavnik talibanov pa je za eno izmed novinark celo dal televizijski intervju. Mudžahid je sicer obljubil tudi amnestijo Afganistancem, ki so sodelovali z dosedanjo vlado, ki je bila vzpostavljena s pomočjo Združenih držav Amerike.

Talibani že iščejo ljudi, ki so sodelovali z Američani
Ko so pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 Afganistanu vladali talibani, dekleta in odrasle ženske niso smele zapustiti doma brez spremstva moškega. Ni jim bilo dovoljeno delati ali se izobraževati. Talibani so se v torek obljubili, da se ne bodo vmešavali v evakuacijo zahodnjakov in njihovih afganistanskih zaveznikov pod vodstvom ZDA, ampak so se kaj kmalu pojavila poročila o tem, da ti nadzorujejo dostop do mednarodnega letališča Hamid Karzaj in napadajo tiste, ki poskušajo pobegniti iz države.

Foto: epa

“Tam so bili otroci, ženske, dojenčki, stare ženske. Komaj so lahko hodili,” je po poročanju New York Posta zgroženo povedal nekdanji pogodbenik ameriškega State Departmenta v Afganistanu “Pravzaprav so bili v zelo, zelo slabem položaju.” Po njegovih besedah je bilo tam kakšnih 10 tisoč ali več kot 10 tisoč ljudi, ki so bežali na letališče. “Talibani so tepli ljudi in ljudje so skakali čez ograje, žice in tudi zidu,” je povedal.

Poročila navajajo, da je v Kabulu prišlo do streljanja tudi v soseskah, kjer živijo aktivisti in vladni delavci. Talibani so namreč začeli iskati ljudi, ki so sodelovali z ZDA.

Nina Žoher