fbpx

[Video] Afganistanska plemena začela organizirati upor proti talibanom

Ahmad Masud je nagovoril podpornike ob razkritju spominske plošče v Parizu 2021 v čast njegovemu očetu, ki se je boril proti Sovjetom in Talibanom. (Foto: EPA)

Po talibanskem vstopu v afganistansko prestolnico Kabul in absolutnem porazu afganistanskih oboroženih sil se je začela oblikovati protitalibanska koalicija med plemenskimi glavarji. 

V Panširju, ki je tri ure vožnje od Kabula, so afganistanski vojaki izobesili zastavo Severnega zavezništva. Gre za antitalibansko uporniško skupino, ki se je odzvala klicu Ahmada Masuda, sina pokojnega protisovjetskega vojaškega poveljnika in afganistanskega politika Ahmada Šaha Masuda.

Afganistanski vojaki, ki so se uspeli izmakniti talibanom, se tako zbirajo v Panširju na severovzhodu države. To je po poročanju Hindustan Times prvo izobešanje zastave Severnega zavezništva po letu 2001 v Panširju. Na spletu se je pojavil tudi videoposnetek, v katerem je Masud pozval svoje rojake, naj se mu pridružijo v boju za svoboden Afganistan.

Image

Protitalibanska koalicija v Panširju. (Foto: Twitter)

Medtem talibani uživajo v sadovih svoje zmage. V državo se je tako vrnil soustanovitelj Talibanov Abdul Gani Baradar, ki je več mesecev preživel v Katarju in tam vodil pogovore z ZDA in takratnimi afganistanskimi mirovnimi pogajalci, kar je jasen znak, da je islamistična skupina dejansko prevzela oblast v državi.

Navkljub talibanskim zagotovilom o nasprotnem je v strahu pred maščevanjem talibanov že več deset tisoč ljudi skušalo pobegniti iz države. Talibanski predstavniki oblasti medtem državljane pozivajo, naj se vrnejo nazaj k svojim dnevnim opravkom. Talibani zagotavljajo, da bo življenje v državi teklo tako kot po starem, zgolj znotraj dovoljenih islamskih okvirjev.

Ivan Šokić