fbpx

Talibani so ji pobili starše, ona je pobila talibane!

Qamar Gul je ustrelila talibana, ki sta umorila njene starše. (Foto: asiatimes)

Pogumna afganistanska najstnica je ustrelila morilce svojih staršev, ki so njenega očeta in mater odvlekli pred hišo in ju tam ustrelili, ker naj bi bil oče, sicer tudi vaški poglavar, podpornik uradnih oblasti. Dekle je obenem ranila tudi več drugih Talibanov, afganistanske oblasti pa so njo in njenega mlajšega brata umaknile na bolj varno lokacijo. 

Najstnica Qamar Gul je ustrelila dva talibana, ki sta pokončala njene starše ter posledično zaslovela na spletu. Njena fotografija je zaokrožila po celem svetu, še zlasti na družbenih omrežjih. Številni so njeno dejanje označili za herojsko. Oba talibana pa sta za posledicami strelnih ran tudi umrla. Obenem je ranila še nekaj drugih borcev, potem ko so njena starša odvlekli iz hiše in ju ustrelili. Razlog za njuno usmrtitev naj bi bila očetova podpora tamkajšnji vladi, poroča asiatimes.

Dogodek se je pripetil prejšnji teden, ko so uporniki vdrli na dom Gulove, najstnice iz vasi v osrednji provinci Ghor. Borci so iskali njenega očeta, sicer poglavarja vasi in vodjo okrajne policije, Habiburahmana Malekzada, ki je bil podpornik afganistanske vlade. Žena umorjenega poglavarja se je sicer upirala, vendar so kljub temu oba pokončali pred hišo. Deklica, ki je bila ta čas v hiši pa je vzela kalašnikov AK-47 v družinski lasti in najprej pokončala oba talibanska morilca staršev ter zatem ranila še nekaj drugih. Deklica je po poročanju različnih virov stara med 14 in 16 let. Za številne Afganistance je sicer značilno, da ne vedo svoje natančne starosti.

Talibani v Afganistanu so podpisali sporazum z ZDA, da se prekinejo vojaški spopadi po 19 letih nenehnih bojev. Slika je simbolična. (vir: twitter)

Pozneje pa je prišlo še nekaj drugih Talibanov, da bi napadli njeno hišo, vendar pa jih je nekaj vaščanov in provladnih milic, izgnalo iz vasi po predhodni izmenjavi ognja. Afganistanske varnostne sile so sedaj vzele Gul in njenega mlajšega brata in jima dodelile bolj varen kraj za bivanje.

“Kapo dol za njen pogum! Dobro opravljeno!” ali pa “Moč afganistanske deklice!” sta le dva izmed številnih komentarjev na družbenih omrežjih. “Vemo, da so starši nenadomestljivi, vendar pa ti bo tvoje maščevanje dalo vsaj nekaj miru,” je zapisal še nekdo. Talibani sicer redno pobijajo vaščane, ki jih sumijo, da so obveščevalci oblasti ali varnostnih sil. V zadnjih mesecih pa so se spopadi med Talibani in varnostnimi silami navkljub pristanku na mirovna pogajanja s Kabulom še bolj zaostrili.

Taliban (vir: twitter)

Afganistanci, ki živijo na območju pod oblastjo talibanov, so prisiljeni plačevati davke tej teroristični organizaciji. S tem se moč talibanov v državi še bolj krepi, saj imajo poleg zagotovljenih prihodkov iz trgovine z opijem in heroinom, zdaj na voljo še sredstva trgovcev, ki plačujejo davek v zameno za “zaščito”. Talibani se po poročanju Reutersa poslužujejo tako imenovanih mobilnih pobiralcev davkov, ki v skupinah stražijo večje avtoceste blizu meje in pobirajo denar za zaščito trgovcev, ki v državo s tovornjaki uvažajo razne dobrine. “Na večini območij, v dogovoru s trgovci, nudimo zaščito, oni pa nam plačajo dvoodstotno vrednost svojih dobrin,” je povedal Mudžahid.

Domen Mezeg