fbpx

Tarča islamskega skrajneža, ki je ubijal v Würzburgu, so bile ženske

Foto: Twitter

V petek je v nemškem Würzburgu napadalec z nožem do smrti zabodel tri ljudi, šest pa jih je ranil. Napadalec je bil 24-letni Somalec, ki je ob napadu vzkliknil “Allahu akbar”, ob aretaciji pa je dejal, da je spoznal svoj osebni džihad. Zaustavila ga je pogumna skupina meščanov, po aretaciji so ga odpeljali v bolnišnico, saj ga je policist ustrelil v nogo. Po zadnjih podatkih tujih medijev so bile tarča skrajneža le ženske.

24-letni Abdirahman J. je v petek zabodel devet žensk, pogumni mimoidoči pa so preprečili še večje število žrtev. Njegov krvavi pohod je trajal le nekaj minut, toda v teh minutah je skrajnež v Würzburgu na Bavarskem z nožem ubil tri ženske (24, 49, 82) in ranil še šest drugih – dve sta še vedno v smrtni nevarnosti – napadalec je več kot očitno ciljal na ženske. Zvečer je policijska enota vdrla v zavetišče za brezdomce, kjer je Abdirahman J. živel v sobi v tretjem nadstropju. Policisti so v njegovi sobi našli molitveno preprogo in propagandni material ISIS-a. Pridobili so tudi dokaze o pisnem gradivu s sovražnimi sporočili. V soboto je nato preiskovalni sodnik izdal nalog za prijetje zaradi treh umorov, poskusa umora in nevarnih telesnih poškodb v šestih primerih in namernega napada.

V petek o 17. uri je Abdirahman J. je odšel proti središču do podružnice veleblagovnice Woolworth na Kaiserstrasse. V oddelku gospodinjskih pripomočkov je ogovoril prodajalko z vprašanjem “kje so noži?” Ko je referentka pokazala na zaslon in mu svetovala, je zagrabil somalijski nož z najdaljšim rezilom in z njim znova in znova zabodel prodajalko. Ženska je umrla v veleblagovnici. Nato  je Abdirahman J. ubil upokojenko in napadel še eno stranko. Po podatkih medija Bilda je 24-letnica ščitila hčerko pred napadalcem, nato pa je v krvi padla na tla in tudi ona žal ni preživela. Priče so kasneje pripovedovale, da je med napadom v veleblagovnici zavpil džihadistični bojni klic “Allahu akbar”. Mediji so poročali, da naj bi bil napadalec v preteklosti tudi že zdravljen v psihiatrični ustanovi, v Nemčijo je prišel leta 2015.

Spoznal sem svoj osebni džihad
Ob 17.04 je policija prejela prve klice v sili. Morilec z nožem je zdaj stekel na ulico. V hranilnici čez cesto je srečal triinsedemdesetletno Ingrid L., ki je ravnokar dvignila denar. Njen sin je pojasnil: “Moja mati je ravno hodila do tramvajske postaje, ko je začutila vbode v predelu hrbta in vratu. Storilec jo je zabodel približno 13-krat in za 2 milimetra zgrešil njeno glavno arterijo. V nasprotnem primeru bi bila moja mama zdaj mrtva.” Za hudo poškodovano upokojenko so poskrbeli mimoidoči. Sin je povedal, da ji je mimoidoči dvignil glavo v naročje, ko je ležala v krvi. Moški jo je tolažil, dokler ni prišla pomoč. “Tako mu je hvaležna,” je dejal sin. Ob 17.06 so prve policijske patrulje prispele na Barbarossaplatz. Na tej točki je skrajnež že napadal druge mimoidoče. Nato ga je ustavila skupina pogumnih mož na križišču Oberthürstrasse in Kolpingstrasse. Morilca so napadali s stoli, metlo, zlomljenimi vejami in nakupovalnimi torbami. Bavarski notranji minister Joachim Herrmann  je dan kasneje o tem dogodku dejal: “Zaradi sodržavljanov, ki so storilca že stisnili v kot, ga je policija uspela locirati in ujeti.” Pojasnil je še, da je storilec v roki držal nož in se začel premikati v smeri policistov. Ob 17.07 ga je ustavil strel v stegno. Abdirahmana J. je policist vklenil in aretiral, ob aretaciji pa je Somalec dejal: “Allahu akbar. Spoznal sem svoj osebni džihad.

Danes je Nemčijo sicer pretresel nov napad z nožem, tokrat v mestu Erfurt, pri čemer sta bila ranjena dva človeka. Napadalec je sicer pobegnil, policija pa ga še išče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sara Bertoncelj