[VIDEO] Neverjetno: Ugrabil letalo, ker je želel videti svojo nekdanjo ženo

Foto: EPA

Oborožen moški z eksplozivnim pasom je danes zjutraj ugrabil letalo egiptovske letalske družbe EgyptAir in zahteval, da preusmeri let in pristane na Cipru. Šlo naj bi za Egipčana, ki je želel videti svojo nekdanjo ženo, ki živi na Cipru. Po urah pogajanj je policija aretirala ugrabitelja. ‘Ugrabitelj ni terorist, ampak idiot,” je dejal egiptovski zunanji minister. 

Letalo Airbus A320 je imelo načrtovan let znotraj Egipta – vzleteli so v Aleksandriji, pristati pa so nameravali v Kairu. Do tega ni prišlo, saj naj bi ugrabitelji zahtevali, da letalo spremeni smer in poleti proti Cipru, je dejal predstavnik za stike z javnostmi EgyptAir.

Na letalu je bilo po podatkih egiptovskih medijev 64 ljudi, od tega naj bi bilo tudi 8 Američanov, štirje Nizozemci, dva Belgijca, štirje Britanci ter po en Sirec, Francoz in Italijan.

V tujih medijih se pojavljajo navedbe, da je motiv za ugrabitev letala zasebne narave. Ugrabiteljeva bivša žena naj bi namreč živela na Cipru, med njegovimi zahtevami pri pogajanjih pa naj bi bila tudi želja, da svoji bivši ženi dostavi pismo, po nekaterih navedbah pa naj bi jo želel celo videti. Na to se je odzval tudi egiptovski zunanji minister, ki je dejal: ”Ugrabitelj ni terorist, pač pa idiot.”

Pogajanja trajala več ur
Pilot Omar El Gamal je prijavil grožnjo potnika, ki naj bi imel na sebi eksploziven jopič. Ta je zahteval, naj se letalo preusmeri in pristane na Cipru. Letalo je tam tudi pristalo, dolgo časa pa so potekala pogajanja z ugrabiteljem. Ta je namreč zahteval, da na letališče pride njegova bivša žena. Več ur je zadrževal  7 talcev, po urah pogajanja pa je policija uspela aretirati ugrabitelja. Vsi talci so na varnem.

Letališče je zaprto, ves promet pa preusmerjen na letališče Paphos na jugozagodni obali Cipra.

Ugrabitelj je državljan Egipta
Ugrabitelj naj bi bil po prvih podatkih 27-letni Ibrahim Samaha, egiptovski državljan, po nekaterih podatkih pa naj bi zahteval politični azil na Cipru. Šlo naj bi za profesorja na univerzi Alexandria. Pojavljajo pa se dvojni podatki o njegovi identiteti. Ciprsko zunanje ministrstvo je namreč javnosti sporočilo, da naj bi bilo ugrabitelju ime Seif Eldin Mustafa.

Na pristajalno stezo naj bi vrgel pismo na štirih straneh, ki ga želi dostaviti svoji bivši ženi. Zahteval je, da jo želi videti, kar mu je tudi uspelo, ko so njegovo nekdanjo ženo pripeljali na letališče.

Šlo naj bi za 51-letno žensko s Cipra, ki ima 5 odraslih otrok, starih od 20 do 31 let.

Vprašljiva varnost na egiptovskih letališčih
Ugrabitev letala se je zgodila le nekaj mesecev po tem, ko je bilo rusko letalo Metrojet strmoglavljeno v egiptovski puščavi Sinai. Čeprav popolnoma uradno ni potrjeno, je bila tudi tista nesreča verjetno posledica terorističnega napada. Že drugi tak napad pa zbuja veliko dvomov o varnosti na egiptovskih letališčih in letalih, poroča CNN.

Predstavnik egiptovskega ministrstva za civilno letalstvo Ehab Raslan je dejal, da dvomi, da ima potnik pri sebi eksplozivni pas. ”Varnostni pregledi so bili izboljšani na vseh letališčih v Egiptu. A uradno še ne vemo, ali ima pri sebi eksploziv,” je dejal.

 

Ž. K., M. G.