fbpx

Teroristični napadalec, ki je usmrtil dva policista in civilista v Belgiji, se je radikaliziral v zaporu!

Slika je simbolična. (Foto: Twitter)

V belgijskem mestu Liège se je odvijala prava drama, v kateri je radikaliziran napadalec ustrelil dva policista in bližnjega voznika. Napadalec je vzel za talko čistilko iz bližnje srednje šole, preden so ga ustrelili in onesposobili policisti. Pri tem pa sta poškodbe utrpela tudi druga dva policista.

Motiv za napad moškega še ni znan, britanski BBC pa navaja, da primer obravnavajo kot teroristično dejanje, kar pa ne čudi, glede na to, da je moški po navedbah lokalnih medijev kričal Allahu Akbar! Belgijska BE TV poroča, da naj bi bilo napadalcu ime Benjamin Hermann, ki naj bi se po navedbah RTBF radikalizal medtem, ko je bil v zaporu.

Najprej napadel z nožem, nato pričel streljati
Do streljanja je prišlo v torek pozno zjutraj blizu kavarne v središču mesta. Tožilstvo navaja, da je moški sledil policiji in izvedel napad z nožem, nato pa pričel streljati. Ni pa ustrelil samo policista, ampak tudi moškega, ki je kot potnik potoval v mimovozečem vozilu. Nato se je je napadalec zatekel v bližnjo šolo, kjer je vzel zaposleno za talko, dokler ga niso ubili pripadniki belgijskih varnostnih sil.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Po socialnih medijih sodeč se je veliko ljudi zateklo na varno, ko so zaslišali strele. Na varno so umaknili tudi učence iz bližnje šole, belgijski premier Charles Michel pa je povedal, da pozorno spremlja situacijo, in izrazil podporo tistim, ki so se znašli v streljanju.

V Belgiji se je odvila že vrsta džihadističnih napadov, celica, osnovana v Bruslju, pa je bila leta 2015 vpletena v napade v Parizu, v katerih je bilo na različnih lokacijah ubitih kar 130 ljudi. V prestolnici so se marca 2016 odvili trije samomorilski bombni napadi, v katerih je umrlo 32 ljudi. Tako za napade v Parizu kot tudi v Bruslju je odgovornost prevzela teroristična skupina Islamska država. Kasneje, leta 2016, pa je moški napadel dva policista z mačeto in pri tem zavpil “Allahu Akbar”.

Foto: Twitter

 

N. Ž.