The Telegraph: Joe Biden je katastrofa epskih razsežnosti

Joe Biden (Foto: epa)

Joe Biden kot vrhovni poveljnik nosi končno odgovornost za odločitev, ki bo Ameriko preganjala generacijo ali več. Njegova dediščina bo neuspeh, izjemno slaba presoja in osupljiva nesposobnost. Del krivde morajo prevzeti tudi njegovi svetovalci, med njimi državni sekretar Antony Blinken in svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. “Na žalost afganistanski polom ni odstopanje v Bidnovem predsedovanju, pač pa ponazarja njegov celoten pristop. Praktično na vseh zunanjepolitičnih področjih demokratično predsedovanje spodbuja upad ZDA,” so zapisali v mediju The Telegraph ter dodali, da doma in v tujini najbolj levičarska Bela hiša v zgodovini aktivno spodbuja propad Amerike.

Novinar v The Telegraph piše, da so bili zadnji dnevi za ZDA med najbolj bolečimi, v več kot pol stoletja na mednarodnem prizorišču. Padec Kabula pod talibani po umiku ZDA iz Afganistana predstavlja ponižanje za svetovno velesilo. Morda bodo minila desetletja, preden se bo položaj Amerike obnovil, in da se bo vera v ameriško vodstvo v celoti oživila. Posledice iz Afganistana bodo presegle celo tiste, ki so sledile koncu vietnamske vojne, ne le v smislu škode za samozavest Amerike, ampak tudi v grožnji njene varnosti. Talibani bodo svojo državo neizogibno znova spremenili v varno zatočišče Al-Kaide in drugih terorističnih skupin, ki jim je v interesu napad na ZDA. Tudi Nato je ogrožen. Umik iz Afganistana je oslabil zavezništvo in zapravil skoraj 20 let skupnih prizadevanj 30 držav članic.

Joe Biden kot vrhovni poveljnik nosi končno odgovornost za odločitev, ki bo Ameriko preganjala vsaj eno generacijo. Njegova dediščina bo neuspeh, izjemno slaba presoja in osupljiva nesposobnost. Del krivde morajo prevzeti tudi njegovi svetovalci, med njimi državni sekretar Antony Blinken in svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Bidnova ekipa je ob vstopu na funkcijo obljubila, da bo “obnovila verodostojnost Amerike” po domnevni nepredvidljivosti let vladavine Donalda Trumpa. Namesto tega so zdaj videti kot skupina amaterjev, ki so jih nadigrali talibani, gibanje, ki je pogosto prikazano kot življenje v mračni dobi. Ravnanje glede Afganistana je bilo tako slabo, da so ga glasno obsodile celo Bidnove navijačice v levičarskih ameriških medijih, od CNN-a do The Washington Posta. Na žalost afganistanski polom ni odstopanje v Bidnovem predsedovanju, ampak ponazarja njegov celoten pristop. Praktično na vseh zunanjepolitičnih področjih demokratično predsedovanje spodbuja upad ZDA.

Foto: Twitter

Biden se pokloni ameriškim sovražnikom, medtem ko brca ameriške zaveznike
Na obisku v Londonu prejšnji teden, kjer se je novinar The Telegraph Nile Gardiner srečal z britanskimi uradniki in poslanci, ga je po njegovih besedah presenetilo ogromno razočaranje, ki so ga izrazili glede Bidnove uprave. To razočaranje si delijo mnogi njegovi kolegi v Evropski uniji, zlasti v vzhodni in srednji Evropi. Kot je dejal eden višjih britanskih politikov, v primerjavi z Bidnom je še Barack Obama videti kot voditelj v času vojne, Franklin Delano Roosevelt, ne glede na to, da so se Obamovi svetovalci hvalili, češ da oni vodijo Ameriko iz ozadja. Od sramotne predaje Bidna Moskvi glede cevovoda Severni tok 2 do njegovega brezsramnega odobravanja iranskega režima pri prizadevanjih za oživitev neuspešnega jedrskega dogovora, je to predsednik, ki se pokloni ameriškim sovražnikom, medtem ko brca ameriške zaveznike, kot sta Izrael in Poljska. Ogrožen je celo poseben odnos, saj Bela hiša postavlja na trhla tla trgovinsko pogodbo med ZDA in Združenim kraljestvom, medtem ko arogantno predava Britaniji glede severno-irskega protokola.

Foto: Twitter

Biden ne vodi svobodnega sveta, ampak ga aktivno odpravlja
Bidnov šibek pristop največ doprinese Rusiji in Kitajski,  ki nedvomno uživata v neredu v Washingtonu in pozdravljata beg ameriškega osebja iz afganistanske prestolnice. Tako Vladimir Putin kot Xi Jinping sta postala močnejša, odkar je Biden vstopil v Ovalno pisarno. V njegovi šibkosti čutijo priložnost in iz dneva v dan postajajo vse odločnejši. Bidnovo predsedovanje je bilo tudi doma velika katastrofa. Od grozljivega obvladovanja velike mejne krize do tega, da je Američane obremenil z milijardami dolarjev dodatnega dolga, je izgubil svojo verodostojnost. Medtem ko spodkopava ameriško moč po vsem svetu, je Biden-Harrisina administracija, najbolj levičarska v zgodovini ZDA, prispevala k porastu nezakonitih prehodov meje, saj je letos v ZDA vstopilo več kot milijon migrantov prek južne meje z Mehiko. Pristop odprtih meja Bidnove Bele hiše je tako ekstremen, da si niti najbolj socialistična in liberalna evropska vlada ne bi upala iti po tej isti poti. Tragedija v Afganistanu bi morala in bo zbudila ameriške zaveznike. Biden ne vodi svobodnega sveta, ampak ga aktivno odpravlja. Naslednji predsednik bo moral za njim počistiti nered in obnoviti vodstvo ZDA na svetovnem prizorišču.

Sara Bertoncelj