fbpx

Boris Johnson izvoljen za vodjo konservativcev, v sredo bo postal novi premier Združenega kraljestva, obljublja dokončen “brexit”

Foto: epa

Britanski mediji poročajo, da bo mesto predsednika vlade v sredo zasedel nekdanji župan Londona in nekdanji zunanji minister Boris Johnson. Johnson je namreč na glasovanju konservativcev z 92.153 glasovi za in 46.656 proti prepričljivo porazil zunanjega ministra Jeremyja Hunta. V svojem zmagovitem govoru je Johnson obljubil, da bo uspešno realiziral brexit, združil državo in premagal političnega nasprotnika Jeremyja Corbyna iz vrst laburistov. V govoru je poudaril, da bodo poskrbeli tudi za ponovni gospodarski zagon države.

Boris Johnson je napovedal, da bo brexit izpeljal do 31. oktobra, in dodal, da bodo izkoristili vse priložnosti. “Vnovič bomo verjeli vase in tako kot nekateri zaspani velikani se bomo dvignili in hrupno pretrgali vezi dvoma o nas samih in negativnosti.” Ob tem se je zahvalil svoji predhodnici in izpostavil, da mu je služenje v njenem kabinetu predstavljalo privilegij. V času Therese May je Johnson namreč zasedal mesto ministra za zunanje zadeve, dokler ni odstopil zaradi spora okrog brexita.

Foto: epa

Trump Johnsona označil kot odlično izbiro
Mayeva je nasledniku čestitala in mu obljubila vso podporo iz ozadja, navaja britanski BBC. Minister za zunanje zadeve Jeremy Hunt, ki je tekmo z Johnsonom izgubil, je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da je Johnson velik premier v kritičnem momentu. Pri bodočem premierju je še posebej pohvalil optimizem, energijo in njegovo neomejeno zaupanje v domovino. Johnsonu je že čestital ameriški predsednik Donald Trump, ki je preko družabnega omrežja Twitter napovedal, da bo Johnson odličen. V luči nedavnih incidentov med Teheranom in Londonom se je oglasil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je Johnsonu ob izvolitvi čestital in ob tem opozoril, da bo Iran branil svoje teritorialne vode.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je ob tem opozoril, da Johnson uživa podporo manj kot 100.000 konservativcev, zaradi česar po njegovo naj ne bi bil primeren za izvolitev na mesto predsednika vlade. “Johnson ne uživa podpore naše države,” je poudaril in pozval k predčasnim volitvam. Z izvolitvijo Johnsona pa ni zadovoljna niti vodja liberalnih demokratov Jo Swinson, ki je povedala, da naj ta ne bi bil primerna oseba za predsednika vlade.

Hana Murn