fbpx

Theresa May je razpisala nove volitve: Britanci gredo na volišča 8. junija, (pre)močno naj bi zmagali britanski konservativci

Foto: YouTube.

Britanska premierka Theresa May je danes šokirala celotni Westminster in otoško javnost, ko je napovedala parlamentarne volitve, na katerih bi Združeno kraljestvo dobilo dolgoročno močno in stabilno vodstvo, ki bi se soočilo z negativnimi posledicami brexita, poroča Daily Mail. Njeno odločitev bo moral v sredo sicer podpreti še spodnji del britanskega parlamenta, kar pa bo samo formalnost, saj je Mayevi že obljubil pritrdilen odgovor. Premierka je odločitev o datumu volitev, ki bodo 8. junija letos, sporočila po sestanku svojega notranjega kabineta, niso pa njene odločitve vsi sprejeli najbolje. Vodja Škotske narodne stranke (SNP) Nicola Sturgeon Mayvo obtožuje, da je takšno odločitev sprejela zaradi sebi naklonjenih anket in da je svojo stranko postavila pred državo. Nekdanji premier David Cameron pa je potezo Therese May označil za “pogumno” in “edino pravo”.   

Theresa May meni, da njen politični most v Westminstru trenutno ni dovolj močan, da bi se lahko učinkovito pogajala z Evropo ob procesu izstopa Velike Britanije iz EU, ob zmagi na parlamentarnih volitvah proti Jeremyju Corbynu pa bi lahko dobila veliko moč v spodnjem domu parlamenta. Premierka je v zadnjih tednih pogosto bentila nad opozicijskimi strankami, ki skušajo otežiti brexit, sama pa ni pripravljena pustiti v nevarnosti milijonov ljudi iz delavskega razreda.

Mayeva tako vztraja, da mora Velika Britanija najprej dobiti močno vodstvo in da so predčasne volitve pravilen pristop, ki je v nacionalnem interesu. Premierka meni, da bi vsak dodaten glas za konservativce pomenil jasen signal, ki bi izboljšal položaj za pogajalsko mizo z evropskimi ministri glede brexita.

Liberalci nagajajo pri brexitu, Mayeva si želi večje moči v spodnjem domu parlamenta
Naj spomnimo. Ker je Mayeva v preteklosti večkrat javno zatrjevala, da nima nobenega namena razpisati zgodnjih volitev, saj bi to ogrozilo stabilnost države, je njena nenadna drugačna odločitev dodobra pretresla britansko javnost, ki je glede njene nepričakovane poteze močno razdeljena. Toda poznavalci menijo, da so Mayevo prepričale zadnje ankete, ki ji v spodnjem domu parlamenta obljubljajo večino. Ankete namreč kažejo, da bi za Jeremy Corbyna volilo kar 30 odstotkov volivcev manj. Obeta se namreč zgodovinska zmaga za konservativce.

Daily Mail poroča, da je aktualna predsednica vlade že v ponedeljek o svoji nameri obvestila tudi kraljico Elizabeto, njeno visočanstvo pa bo po proceduri pred volitvami tudi razpustilo parlament. To naj bi se predvidoma zgodilo 3. maja. Po zdajšnjih zakonih bi bile naslednje britanske parlamentarne volitve nato šele maja leta 2020.

Theresa May je še opozorila, “da so volitve nujne, če ne želimo nadaljevanja trenutnih političnih igric opozicije, saj so pred nami zelo občutljivi časi, ko se moramo pogajati z Evropsko unijo glede izstopa iz skupnosti”. “Razdeljeni Westminster utegne ogroziti uspeh brexita in lahko državi nakoplje veliko mero negotovosti in nestabilnosti,” je dejala.

Tečaj funta po objavi novice močno poskočil
Vodja delavske stranke Jeremy Corbyn je potrdil, da odločitev premierke povsem podpira, a hitro doživel hladen tuš, ko je član njegove stranke in predstavnik v spodnjem delu parlamenta Tom Blenkinsop napovedal, da bo raje odstopil, kot pa da bi mogel delovati pod Corbynovim vodstvom.

Odločitev britanske premierke je imela neposreden učinek na tečaj funta, ki je nadoknadil razliko, ki jo je zjutraj izgubil v primerjavi z ameriškim dolarjem, nato pa je razliko še povečal v svoj prid. Borzniki sicer napovedujejo zelo negotova dva meseca na poti do volitev, ko naj bi bil tečaj funta zelo nestanoviten.

Liberalci množično vpisujejo nove člane, upajo na čudež na volitvah
Liberalni demokrati so neposredno po izjavi premierke zabeležili močno porast članov, saj so samo v eni uri včlanili več kot 100 ljudi. Verjeti gre, da bo stranka Therese May na volitvah zmagala s takšno prednostjo, da bi si zagotovila dvotretjinsko večino v spodnjem domu parlamenta, s katero bi odpravila predlagan akt o fiksnem parlamentarnem mandatu, ki naj bi bil dolg pet let, zato liberalci potrebujejo čudež na volitvah.

Voditelj liberalnih demokratov Tim Farron je izjavil, “da imajo volivci še čas, da se izognejo katastrofalnim posledicam, ki bi jih Združenemu kraljestvu prinesel brexit”. “Če si želijo tolerantne, združene in odprte Britanije, je to vaša priložnost,” je dejal. Odločtvi Mayove pa nasprotujejo tudi na Škotskem, kjer so ljudje naklonjeni obstanku v Evropski uniji.

T. F.