Tisoč migrantov iz Bihača premestili v majhno bosansko vas Lipa, prebivalci Velike Kladuše ostro nasprotujejo!

Datum:

Kar tisoč ilegalnih migrantov, ki so bivali v kampu na območju nekdanje tovarne “Bira” na obrobju Bihaća, so prejšnji teden pod policijskim spremstvom izselili in premestili v približno dvajset kilometrov oddaljeno taborišče v vasi Lipa.

Policija ocenjuje, da se vsaj dvesto do tristo migrantov ni želelo preseliti in se je odločilo za Hrvaško, lokalni mediji pa poročajo, da se je veliko število migrantov improvizirano naselilo v gozdovih ob meji poroča HRT.

Izselitvi “Bire” so sledile kritike ZN, Mednarodne organizacije za migracije (IOM), delegacije EU v BiH in ameriškega veleposlaništva. Menijo, da kampa v Lipi ni mogoče uporabiti za sprejem migrantov v zimskih razmerah, ker tam ni rešen problem oskrbe z vodo in elektriko, pod šotori pa lahko ostanejo le brez ogrevanja.

Prebivalcem Velike Kladuše je dovolj ilegalnih migrantov
Po zaprtju “Bire” prebivalci Velike Kladuše zdaj zahtevajo zaprtje kampa “Miral” v središču mesta. Migranti lahko zdaj dobijo edino nastanitev v dveh kampih v okolici Sarajeva ter v bližini Bihaća in Velike Kladuše, vendar je prostora za manj kot pet tisoč ljudi.

Po ocenah vlade in IOM je v BiH trenutno med osem in devet tisoč ilegalnih migrantov, ki še naprej prihajajo čez slabo nadzorovani meji s Srbijo in Črno goro. Policija v Republiki Srbski migrante, ki jih najde na ozemlju te entitete, izseli v Federacijo BiH in naprej proti Hrvaški.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...