fbpx

Nova razkritja o jugoslovanskem diktatorju: Nekdanji politični vrh razpravljal o osebnem Titovem bogastvu in kako je v copatih bežal pred Jovanko

Foto: Youtube/printscreen

Najvplivnejši predstavniki komunistične partije so 22. julija 1985 sprejeli predlog o osnutku zakona, s katerim bi nadzirali premoženje pokojnega diktatorja Josipa Broza Tita. V transkripciji tedanjih pogovorov lahko beremo, kako se je Tito bal Jovanke, da je pred njo bežal obut samo v copate, se v svojih zadnjih dneh skrival pred njo in se na splošno bal za svoje življenje, saj naj bi drug drugemu stalno grozila z nabitimi pištolami.

Srbski Blic z novimi dokumenti razkriva, kako so se na sestanku sveta za “ohranitev ustavnega reda” sestali Nikola Ljubičić, Stane Dolanc, Milka Planinc, Dobrosav Ćulafić in Lazar Mojsov. Razpravo so po poročanju Blica začeli z vsem premoženjem, ki ga je imel Tito. To naj bi znašalo “800 milijonov takratnih dinarjev, neznan iznos tujih deviz, seznam avtomobilov, jaht, vil …”, a kmalu je pogovor zaneslo v bolj osebne teme. Dolanc je imel namreč kup obtožb glede Jovanke, Titove žene, za katero je vztrajal, da ni bil nikoli v sporu z njo, temveč da sta imela samo bolj “resen pogovor”, ko naj bi Tito pobegnil od nje.

“Tito je pobegnil iz Užičke 15 in to v copatih, ker je bil hudo bolan. Takrat nas je zaprosil, da ji preprečimo prihod v Beli dvor, čeprav si je že naslednji dan premislil,” je povedal Dolanc in dodal, kako je bilo Titovo življenje po pričevanju zdravnika v nevarnosti prav zaradi Jovanke. To pa ni bilo vse. Po Dolančevih besedah se je Tito bal za lastno življenje, zaradi česar se je s svojim tesnimi sodelavci raje kot doma sestal na jahti. “Tito se ni upal z nami sestati v vili, temveč na ladji “Galeb”, zato da ona ne bi videla. Tu nam je povedal, kaj se dogaja. To so bili časi, ko sta v kopalnici vlekla pištole drug proti drugemu,” je povedal Dolanc in dodal, kako naj bi obstajalo zdravniško mnenje, da Jovanka ni normalna in bi jo bilo treba odstraniti iz Titove bližine.

Foto: Twitter/Alejandro Cafuen

Dolanca in Ljubičića so skrbeli tudi Jovankini spomini, ki bi jih lahko objavila. Predstavniki komunistične partije so želeli Titovo vdovo odrezati od sveta in jo osamiti. Zanje je namreč predstavljala nevarnost, saj bi s svojim položajem lahko kaj hitro uničila skrbno ustvarjeno podobo “velikega vodje”.

 Ivan Šokić