fbpx

To bodo prve naloge Trumpa na prvi dan mandata, ki marsikomu ne bodo všeč

Foto: epa

Na današnji dan se bo zgodil najpomembnejši dogodek, ki bo za naslednja štiri leta zaznamoval ZDA. Donald Trump, ki so ga Američani izbrali za naslednjega predsednika, bo imel v Washingtonu inavguracijo, že pred uradno prisego pa je dal jasno vedeti, kaj bo storil na prvi dan mandata in to marsikomu ne bo všeč.

Donald Trump je že v soboto najavil, da bo prekinil Transpacifiški trgovinski sporazum (TPP), namesto njega pa bodo sklenili bilateralne sporazume, da vrnejo ameriško industrijo nazaj na ameriška tla. TPP je sporazum o vzpostavljanju prostotrgovinske cone med ZDA in 11 državami Pacifika: Avstralije, Bruneja, Kanade, Čila, Japonske, Malezije, Mehike, Nove Zelandije, Peruja, Singapurja in Vietnama. Med podpisniki pa ni Kitajske.

Trumpov načrt je zaskrbel razne aktiviste, sicer njegove naravne nasprotnike, ki menijo, da bo Trump uničil delo dolgotrajnih pogajanj, ki so pripeljala do omenjenega sporazuma. Prvih sto dni vladavine novega predsednika se v ZDA obravnava kot vmesno obdobje, ko začne nova administracija narekovati tempo sprememb. Prvi predsednik, ki je ta čas izkoristil za korenite reforme, je bil Franklin. D. Roosevelt, ki je prvih sto dni izkoristil za vzpostavitev New Deala, ki je ZDA izvlekel iz težke gospodarske krize.

Niso pa bili vsi predsedniki uspešni v prvi stotih dnevih. Predsednik John F. Kennedy je ukazal neuspešno invazijo na Kubo v Svinjskem zalivu. Odhajajoči predsednik Barack Obama pa je v prvih dneh vladavine poskušal ustaviti naraščanje ekonomske krize z zakonom o ameriškem okrevanju in ponovnem vlaganju v investicije.

Naredil bo Ameriko zopet veliko
Trump si je za prioriteto zadal postaviti Ameriko zopet na prvo mesto po gospodarski uspešnosti, v drugem sklopu ciljev pa se bo osredotočil na probleme, ki jih bo lahko reševal z uredbami. Njegovi predlogi predvidevajo tudi prekinitev Transatlantskega trgovinskega sporazuma TTP, prekinitev omejevanja proizvodnje ameriške energije in ustvarjanje milijon novih visokokakovostnih delovnih mest.

Trump prav tako namerava ustaviti ilegalne migrante iz Mehike, Afrike in Bližnjega vzhoda ter rešiti problem terorizma. Pri tem bo uporabil vsa legalna sredstva, med drugim pa bo preveril, ali imajo vsi tujci v ZDA legalne vize za delo. Med njegovimi obljubami je tudi petletna prepoved državnim uslužbencem, da po odhodu iz državnih služb postanejo lobisti. Med manj priljubljenimi ukrepi je tudi sprememba ustave, s aktero bi omejili mandate članom ameriškega kongresa.

Nižji davki za gospodarstvo in zbliževanje odnosov z Rusijo
Novi predsednik se bo lotil tudi ukinitve mnogih Obamovih uredb o imigrantih in klimatskih spremembah, kar je v njegovi pristojnosti in ne zahteva veliko truda. Med številnimi kadrovskimi menjavami pa bo v svoj izbor dodal tudi kandidate za Vrhovno sodišče ZDA. Gospodarstvo si veliko obeta tudi z zniževanjem davkov.

Na področju zunanje politike si Trump želi novih odnosov z Rusijo, piše Index. Gre za posebej kontroverzno temo, ki dviguje veliko prahu tudi med republikanci, sam pa obljublja, da bo do izboljšanja slabih odnosov prišlo v trenutku njegovega predsedovanja. Javnost zato trenutno najbolj zanima, kaj se bo zgodilo s 35 ruskimi diplomati, ki jih je Obama odgnal iz ZDA zaradi domnevnih škandalov vmešavanja v predsedniško tekmo.

M. P.