To je brutalni razlog, zakaj Rusi ne razkrivajo resničnih podatkov o lastnih mrtvih vojakih

Uničen ruski tank. Vir: EPA

Na splet so pricurljale informacije o dejanskih žrtvah v vrstah ruske vojske. Teh naj bi bilo doslej 90 tisoč, k njim se prištevajo mrtvi, za boj nesposobni zaradi poškodb in “manjkajoči”. Pri slednjih se uporablja izraz AWOL, ki ne označuje dezerterjev, temveč odsotne brez razloga. Lahko gre za mrtve ali prebežnike. Te neverjetne številke hkrati tudi pojasnijo razloge za “delno mobilizacijo”, kot jo imenujejo v Kremlju, ki pa je po vseh merilih bližje popolni mobilizaciji vseh moških. Po nekaterih poročilih jih nameravajo zbrati okoli milijon. Ta številka bo na koncu zaradi masovnega pobega iz države precej nižja. 

Najnovejše informacije, ki izvirajo iz ruskih medijev so torej precej blizu dosedanjim ocenam zahodnih obveščevalnih služb. Obveščevalna služba britanskega ministrstva za obrambo je tako prejšnji mesec ocenjevala, da je ruska vojska izgubila približno 80 tisoč pripadnikov, od tega naj bi jih bilo 25 tisoč mrtvih. Ameriški Pentagon je avgusta ocenil ocenjeval, da izgube niso višje od 80 tisoč ljudi. V vsakem primeru gre za najvišje izgube Rusije od druge svetovne vojne naprej.

Številke so seveda v popolnem nasprotju s tistimi, ki jih podaja rusko ministrstvo za obrambo. To je doslej podalo le tri ocene, nazadnje 21. septembra, ko je obrambni minister Sergej Šojgu navedel, da je bilo doslej ubitih le 5,937 vojakov. BBC news Russia, ki je zbirala le podatke, dosegljive iz javnih virov, navaja 7,184. V luči razmer na fronti in na podlagi dosegljivih podatkov iz zahodnih virov postaja jasno, v kolikšni meri ruske oblasti zavajajo domačo javnosti.

Putinov obrambni minister Sergej Šojgu (Foto: epa)

Z očitnim razlogom, da bi se podpora vojni v javnosti ohranila na dovolj visoki ravni, v občilih navajajo številke, ki so vsaj za štirikrat višje od dejanskih. A očitno tudi domača javnost razume, da jih oblast zavaja. Svetovna javnost je bila po najavi mobilizacije priča neverjetnemu pobegu vsaj 200 tisoč mobilizirancev iz države.

Tudi ukrajinske oblasti redno objavljajo svoje podatke o oceni. Slednji trdijo, da naj bi doslej v bojih z Ukrajinci umrlo 63 tisoč Rusov.

Visoke žrtve in nizka morala
Če primerjavi števila žrtev med sovjetsko avanturo v Afganistanu, kjer je umrlo le 15 tisoč vojakov, 35 tisoč jih je bilo ranjenih, prištejemo še izredno nizko motivacijo, zadnjih ukrajinski podvigi na bojišču prav nič ne čudijo. Britansko obrambno ministrstvo navaja, da je velik del nizke motivacije tudi slabo plačilo vojakom. Ti naj ne bi prejeli številnih dodatkov za služenje v vojni, do katerih naj bi bili upravičeni.

Gal Kovač