To je človek, ki naj bi prevzel vodenje Wagnerja

Generalmajor Andrej Averjanov (Foto: Twitter)

Po poročanjih o usodnem strmoglavljenju Jevgenija Prigožina se je pričelo ugibati o tem, kdo bo prevzel vodenje plačancev skupine Wagner. To naj bi bil vodja ruske obveščevalne službe GRU generalmajor Andrej Averjanov, ki vodi enoto za tajne operacije v GRU in po ukazu Vladimirja Putina izvaja misije na tujih tleh.

Enoti, ki jo vodi Andrej Averjanov, se pripisuje odgovornost za zastrupitvi v britanskem Salisburyju, kjer sta tarčo predstavljala nekdanji dvojni ruski agent Sergej Skripal in njegova hči Julija. Prejšnji mesec je bil ta opažen na rusko-afriškem vrhu, kjer se je predstavljal afriškim voditeljem. Iz tega razloga se tako domneva, da bo ravno on tisti, ki bo prevzel vodenje Wagnerjevega omrežja v Afriki.

“Putin si ne more privoščiti izgube dostopa do afriških naravnih virov, saj mu njihovo bogastvo omogoča, da preživi sankcije in financira svojo nezakonito invazijo na Ukrajino,” ob tem po poročanju britanskega Daily Maila izpostavlja konservativna britanska poslanka in predsednica tamkajšnjega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Alicia Kearns, ki meni, da je Averjanov tisti, ki bo zamenjal Prigožina.

Foto: Twitter

Emily Ferris z inštituta Royal United Services, možganskega trusta za obrambo in varnost s sedežem v Londonu, pravi, da se je Putin verjetno naučil lekcijo, da so takšni z “nevarnimi ambicijami”, kot je bil Prigožin, nevarni. “Vsak novi voditelj Wagnerja bo verjetno nekdo, ki ga bo izbral Kremelj,” je povedala za britanski BBC.

Viri na Telegramu trdijo, da je ta poteza del načrta Kremlja, da odpravi Prigožinove vplive v Afriki in jih nadomesti z zasebnim podjetjem, ki ga nadzoruje GRU generala Averjanova. Gre za enoto GRU 29155, ki izvaja operacije v tujini po ukazu Putina in je povezana s številnimi atentati, vključno z zastrupitvami v Salisburyju marca 2018. Nekdanji ruski vojaški obveščevalec Sergej Skripal in njegova hčerka Julija sta bila zaradi stika s smrtonosnim živčnim strupom novičok v kritičnem stanju odpeljana v bolnišnico. Oba sta sicer preživela.

Putin naj bi enoti generala Averjanova leta 2015 ukazal tudi izvedbo državnega udara v Črni gori, ki pa ni uspel, trdijo obveščevalni viri, ki enoto krivijo tudi za kampanjo za destabilizacijo Moldavije in zastrupitev bolgarskega trgovca z orožjem Emiliana Gebreva leta 2015.

N. Ž.