[Video] To je Nato članica, ki podpira Hamas

Slika je simbolična. Foto: epa

“Ni jim mar za Palestince, ne cenijo življenja. Hamas ni nacionalno gibanje. Hamas je versko gibanje, katerega cilj je ustanovitev islamske države. Kolikor razumem, palestinsko stvar uporabljajo le za dosego svojih ciljev,” pravi Mosab Hasan Jusef, sin soustanovitelja Hamasa, ki pa se je od teroristične organizacije pozneje oddaljil. Potemtakem ne gre za nikakršno “osvobodilno gibanje” ali “mudžahedine, ki branijo svojo zemljo”, kot meni turški predsednik Erdoğan, in ki se je postavil na stran teroristov ter proti Izraelu. 

Čeprav je celo po besedah Mosaba Hasana Jusefa, sina soustanovitelja Hamasa, slednji v temelju skrajna verska organizacija, ki stremi k ustanovitvi islamske države, palestinsko stvar pa zgolj zlorablja za dosego podlih ciljev, jo turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan kljub vsemu brani. O tem poroča Remix. Turški državnik je celo izjavil, da Hamas ni teroristična skupina, ampak domoljubna organizacija, ki brani svoje ljudi.

Obenem je obljubil, da ne bo obiskal Izraela, saj se Turčija vse bolj oddaljuje od EU. Kot je še dejal, Izrael skupaj z Zahodom lahko vidi Hamas kot teroristično organizacijo, in dodal, da jim je Zahod veliko dolžan. Po drugi strani pa Turčija ni dolžna ničesar. Izjavo je podal na srečanju članov svoje Stranke za Pravičnost in razvoj (AK). Hamas po njegovem ni teroristična organizacija, marveč skupina mudžahedinov, ki branijo svojo zemljo. S temi besedami se je odzval na poboj preko 1300 izraelskih civilistov, ki jih je skupina Hamas pobila 7. oktobra 2023.

Poslanci njegove stranke so govor pozdravili s stoječimi ovacijami. Odpoved obiska Izraela je pojasnil z “nehumanim” povračilnim napadom na Gazo. Njegovo ravnanje je opisal celo kot stanje “duševne bolezni”, tako za tiste, ki napade izvajajo, kot tudi za tiste, ki jih podpirajo. Takšno stališče pa Turčijo še bolj oddaljuje od EU. Stališče evropske zveze je, da je Hamas teroristična organizacija. 

Domen Mezeg