To je nedvomno najbolj kontroverzna knjiga o Titu

Josip Broz Tito in Nikita Hruščev na Galebu leta 1957 (Foto: Twitter)

Miroslav Todorović, avtor knjige ‘Hohštapler’, verjetno najbolj kontroverzne knjige o Titu, trdi, da gre za zgodbo o “avstroogrskem ‘podnaredniku’ Josipu Brozu, ki naj bi kot pripadnik zloglasne 42. vražje divizije dobil medaljo za hrabrost in na bajonet nabadal srbske otroke”.

Že leta 2015 je srbski odvetnik Miroslav Todorović izdal kontroverzno knjigo o Josipu Brozu – Titu z naslovom “Hohštapler”. Je bil Tito veliki sin jugoslovanskih narodov in narodnosti, ki je imel sebe rad bolj kot mati in oče, ali največji ‘hohštapler’ v zgodovini tega prostora? Todorović v svoji knjigi med drugim trdi, da je Jugoslaviji v resnici vladal lažni Tito, tisti pravi pa naj bi bil celo sošolec razvpitega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja in pobijal srbske otroke, celo dojenčke, nato pa umrl v Rusiji. Na lažnega Tita naj bi nato pazili masoni, boljševiki in celo Vatikan.

Tito, ki se ga še mnogi spominjajo, nekateri pa ga poznajo zgolj iz knjig oziroma preko besed staršev, starih staršev, naj bi bil rojen v Kumrovcu, a Todorović tudi to zanika. Tito naj bi se rodil na Dunaju, njegova mati naj bi bila Marija iz Podsrede, ki naj bi povila izvenzakonskega otroka na Dunaju. Delala naj bi pri industrialcu judovskega porekla Samuelu Mayerju, o čemer naj bi Tito rad pripovedoval, ko je zvrnil kakšen kozarec viskija preveč. Uradno naj bi bil njegov oče Franjo podvržen alkoholizmu. Iz ljubezni naj bi se rodil otrok Josip Ambroz, ki ga mati ni odpeljala v Kumrovec, temveč v Podsredo k očetu Martinu. Otrok naj bi tako odraščal z dedkom, kasneje pa naj bi ga mati odpeljala na šolanje na Dunaj. Bil naj bi izjemen glasbenik, govoril številne tuje jezike, obvladal vse buržoazne običaje, izjemen jahač in delal vse, česar od običajnega ‘kmeta’ iz Kumrovca ne bi pričakovali. “Bil je popolna elita“, je zapisal Todorović. Piše portal Moški svet.

V komunistične vode naj bi Tito, kot pravi Todorović, zaplaval po tem, ko se je vključil v center vojaške obveščevalne službe, kjer naj bi se urili najbolj bistri in inteligentni moški. Tam naj bi ‘ustvarili’ Adolfa Hitlerja, Josipa Ambroza ter Josipa Broza iz Kumrovca, Titovega polbrata. Kot trdi, sta Hitler in Tito obiskovala isto šolo. Oba brata naj bi poslali na srbsko fronto avgusta 1914, novembra pa na rusko. Tito (Josip Broz) naj bi se zmogel izživljati nad srbskimi otroki, dojenčki, Hitler menda ni zdržal, pravi Tito pa naj bi nato prejel še medaljo za hrabrost. Na ruski fronti naj bi nato umrl Josip Broz, Josip Ambroz pa naj bi po smrti polbrata prevzel njegovo identiteto.

No če trditve držijo, pa sta obstajala pravi Tito in lažni Tito, pa se v dejanjih nista prav veliko razlikovala.

e-maribor