fbpx

To je norveška ministrica, ki bo zapirala lažne prosilce za azil

Sylvi Listhaug (Foto: epa).

Po Danski bodo tudi na Norveškem uvedli stroge ukrepe za migrante. Migranti, ki iščejo azil na Norveškem brez utemeljenega razloga, bodo – da bi preprečili njihov pobeg in kriminalno dejavnost – v zaporu pridržani do 72 ur.

Načrt je predstavila norveška ministrica za integracijo Sylvi Listhaug, ki želi preprečiti, da bi se migranti, ki vedo, da bodo njihove prošnje za azil zavrnjene, izognili nadzoru oblasti in se nezakonito zadržavali na Norveškem. Norveška že od leta 2004 uporablja tako imenovani 48-urni postopek, med katerim so prosilci za azil iz varnih držav obravnavani znotraj tega časa.

Nov načrt bo povečal pristojnosti policije za aretacijo in pridržanje migrantov, ki so na Norveškem brez tehtnih razlogov za azil, saj so številni migranti med policijskim postopkom za prijavo izginili. Nov zakonski predlog bo tako prepovedal njihov pobeg in možno vključenost v kriminalna dejanja, ker bodo migranti med samim postopkom za azil pod stalnim nadzorom.

Še vedno ne najdejo pobeglih migrantov
Za zaostritev azilne politike so se oblasti odločile zaradi 90 iskalcev azila, ki so med 48-urnim postopkom pobegnili, oblasti pa za 90 odstotkov od njih še vedno ne vedo, kje se nahajajo. S pobudo se strinjajo tako v norveški liberalni stranki kot pri krščanskih demokratih.

Na Norveškem je leta 2014 za azil zaprosilo 11,480 ljudi, leta 2015 pa je število prosilcevnaraslo že na 35,358. V letošnjem letu je za azil zaprosilo 942 migrantov.

Temeljita preiskava brez pregleda telesnih odprtin
Ostro protimigracijsko politiko izvaja tudi norveška soseda Danska. Danska policija je tako že pred dvema mesecema uvedla ukrepe, s katerimi lahko migrantom zaseže predmete večje vrednosti. Policisti so prejeli zelo natančna navodila, kako preiskati migrante. Postopek poteka tako, da jih policisti prosijo, naj jim še pred preiskavo izročijo vso gotovino ali vredne predmete, ki so jih prinesli s seboj.

Nato sledi preiskava, med katero migrante pretipajo preko obleke in jim pregledajo žepe. Policisti lahko migrantom ukažejo, naj odprejo zgornje gumbe srajce ali zavihajo rokave, ne smejo pa jih sleči ali izvesti pregleda njihovih telesnih odprtin. Preiskava lahko vsebuje tudi pregled torb in kovčkov migrantov.

M. P.