fbpx

To je Orbanovih sedem korakov za oblikovanje močne EU po meri njenih državljanov

Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban je imel ob 30. obletnici odhoda poslednjega sovjetskega vojaka iz Madžarske govor, v katerem je oblikoval sedem tez, skozi katere je predstavil svojo vizijo za nujno potrebno reformiranje EU.

Madžarski premier Viktor Orban je prepričan, da je EU politična formacija, ki je nastala z namenom zagotoviti ekonomsko in vojaško varnost svojih prebivalcev. Zasnovana je bila v času Hladne vojne v upanju, da bo zacelila delitve, in da bodo nekoč vsi Evropejci lahko odločali o svoji lastni prihodnosti. Toda navkljub plemenitim ciljem je dandanes polovica Nemcev prepričanih, da ne more svobodno izražati svojega mnenja, saj se bojijo, da bi njihove izjave utegnile imeti posledice, zlasti če bi se dotaknili tematik, kot so Islam, domovina in domoljubje, poroča Remix News.

Orban je obenem citiral bivšega češkega premierja Vaclava Klausa, ki je dejal, da so danes človeštvo, družina in narodnost žrtev usklajenega napada, kar ogroža prihodnost Evrope. Orban pa se je prav tako skliceval na komentarje podpredsednice Evropskega parlamenta Katarine Barley, ki je prepričana, da bi bilo potrebno “države kot sta Poljska in Madžarska, finančno izstradati”. Ob tem je Orban že izpostavil zakaj po njegovem prepričanju EU nazaduje. Leta 2008 naj bi EU predstavljala 25 odstotkov svetovnega BDP-ja, medtem ko je leta 2018 samo še 18 odstotkov. 

Vaclav Klaus (Foto: epa)

Predlogi za reforme so sledeči: 1) potrebujemo demokracije zgrajene na nacionalnih identitetah; govora je o Evropi narodov in ne o imperiju imenovanem Evropska unija, ki dejansko predstavlja demokratični deficit, 2) Težava je v tem, da Bruselj vodijo ljudje, ki integracijo zlorabljajo za tešenje lastnih apetitov in zato teptajo tradicionalne vrednote, družino, idejo nacionalnosti, krščanstvo in Judovsko vero; prav zato je potrebno iz zakonodaje odstraniti ideje o vse tesnejši uniji 3) Bruselj je velik del svojih pooblastil poklonil silam zunaj Evrope, zlasti nevladnim organizacijam, vezanim na ameriškega multimilijarderja Georgea Sorosa ter interesom, ki se skrivajo za demokratsko stranko. Zato se je Evropska komisija prelevila v politično telo, ki članice EU napada s poročili o vladavini prava.

Poročila o vladavini prava, za članice EU, pišejo NVO-ji pod okriljem Sorosa
Izdelavo teh poročil pa so zaupali celo nevladnikom, ki so skoraj brez izjeme povezane z omrežjem Sorosa. In na podlagi teh poročil se ocenjuje demokratično izvoljene vlade in tiste, ki so na njihovi podlagi ocenjene negativno, tudi kaznovane. 4) Za obstanek EU je ključen skupni gospodarski uspeh 5) Ustanovitev nove institucije, ki bo vključevala nacionalna ustavna sodišča – namen je zaščititi članice EU in narodno ter ustavno identiteto. 6) Vlogo nacionalnih parlamentov je potrebno okrepiti, nacionalni predstavniki pa bi morali sodelovati pri delu Evropskega parlamenta. Parlamenti držav članic bi morali imeti pravico, da zaustavijo sprejemanje evropske zakonodaje, če menijo, da ta ogroža nacionalno suverenost (sistem rdečih kartonov) 7) Srbija bi morala postati članica EU.

Domen Mezeg