fbpx

To je psihopat, ki ga je Islamska država zaradi pokola vzela za svojega

Stephen Paddock je v strelskem pokolu ubil 59 ljudi (foto: YouTube).

Svetovna in predvsem ameriška javnost je še vedno pretresena zaradi krvavega pokola, ki se je zgodil na festivalu kantri glasbe v Las Vegasu. Psihopat, ki je izvedel napad, je 64-letni Stephen Paddock. Z 32. nadstropja hotela Mandalay Bay je ubil kar 59 ljudi, 527 pa ranil. Gre za najhujši strelski napad v novejši zgodovini Amerike.

Številke o žrtvah so naravnost pretresljive, na dan pa prihajajo nove in nove podrobnosti o krvavem napadu v Las Vegasu. Čeprav motiv za napad še vedno ni znan, pa je znanih nekaj več dejstev o strelcu. Gre za 64-letnika, domačina, ki je napad skrbno načrtoval. Po besedah hotelskih uslužbencev naj bi že konec septembra rezerviral apartma v 32. nadstropju.

Skrbno načrtovani napad
V njegovi sobi, kamor so policisti vdrli deset minut po tem, ko je začel sejati smrt na obiskovalce koncerta v neposredni bližini hotela, so našli kar 23 kosov orožja in ogromno streliva. Na njegovem domu pa so našli celo razstrelivo in še 19 kosov orožja. Paddock je bil neverjetno organiziran. V sobi je namreč razbil dve okni, da je imel čim boljši dostop in pogled na prizorišče, nato pa je imel ob vsakem oknu na stojalu pripravljeno orožje, s katerim je nato izmenično streljal na nič hudega slutečo množico.

Izjave preživelih so izjemno pretresljive. Ko se je namreč usul plaz strelov, nihče ni vedel, od kod prihaja in so vsi lahko samo zmedeno bežali na vse strani. Tisti, ki so se ulegli na tla, so postali le še lažje tarče. Ena izmed prič je izjavila, da je želela samo hitro zbežati, medtem pa so ljudje okoli nje drug za drugim padali na tla.

Paddock je na množico streljal iz 32. nadstropja hotela Mandalay Bay v Las Vegasu. (foto: epa).

Pripadnik IS ali demokrat?
Paddock je nato streljal tudi na policiste, ki so poskušali vdreti v njegovo sobo, ko jim je to uspelo, pa si je 64-letnik že sodil sam. Kaj ga je vodilo, da je izvedel pokol, ni znano, preiskava pa je v polnem teku. Pred tem ga namreč policija, razen zaradi manjših prekrškov, ni obravnavala.

“Težko je priti v glavo psihopata,” je po poročanju CNN dejal šerif v Las Vegasu. Tudi Paddockov brat je šokiran in ne more verjeti, da se je lahko zgodilo kaj takšnega, ter si ne predstavlja, kaj je gnalo Stephena, da je to storil. Presenečen je bil tudi nad količino orožja, ki ga je imel njegov brat. Vedel je le, da naj bi imel le nekaj kosov.

Čeprav policija dejanja ne povezuje s terorizmom ali katero izmed terorističnih skupin, pa je zanimivo dejstvo, da je odgovornost za napad kmalu prevzela Islamska država. Brat je sicer povedal, da Stephen ni bil veren niti ni sledil nobeni ideologiji, ampak je le živel z denarjem, ki ga je zaslužil z nepremičninami in igrami na srečo. Na drugi strani pa so številni mediji poročali o tem, da je bil Paddock demokrat in zagrižen nasprotnik predsednika Trumpa, povezan pa naj bi bil tudi s teroristično skupino Antifa.

Prodaja orožja raste
Medtem pa se v ZDA že povečuje prodaja orožja, zvišale pa so se tudi cene. Takšni krvavi dogodki so bili že v preteklosti razlog za porast prodaje orožja, piše ruski RT. Ob tem pa ni pričakovati, da bi se zakoni v ZDA spremenili. Republikanci so namreč že napovedali, da razprave o nazoru nad orožjem za zdaj ne bo.

Predsednik ZDA Donald Trump je zločin označil za dejanje čistega zla in imel tradicionalno minuto molka za žrtve ter sporočil tradicionalno sporočilo, da je z žrtvami v mislih in molitvah. Podobno so naredili v zveznem kongresu.

B. O.