fbpx

To je radikalni islamist, ki ga policija išče zaradi terorističnega napada na Berlin

Anis Amri (Foto: epa)

Nemško protiteroristično sodišče je danes kot osumljenca za ponedeljkov teroristični napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu identificiralo 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija. V tiralici so zapisali, da je lahko ‘nevaren in oborožen’. Razpisali so nagrado 100.000 evrov za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije.

Dodali so, da je visok 1,78 metra in težak okoli 75 kilogramov ter da ima črne lase in rjave oči. Prav tako tunizijska protiteroristična policija zaslišuje člane njegove družine, in sicer njegova starša. Amri ima sicer tudi štiri sestre in brata. Iz Tunizije je odšel leta 2011 ter do lani živel v Italiji, je še povedal neimenovani varnostni vir.

Nemški mediji so že pred tem danes poročali, da je Tunizijec osumljenec za napad. Dnevnik Allgemeine Zeitung je poročal, naj bi bil policiji znan pod najmanj tremi imeni. V kabini tovornjaka, s katerim je bil izveden napad, pa naj bi našli dovoljenje za začasno prebivanje z njegovim imenom. Razvoj dogodkov in znakov kaže, da naj bi bil osumljenec ranjen, saj naj bi v kabini prišlo do spora. Policija je našla tudi sledi DNK, ki naj bi kazale na to.

Gre za radikalnega islamista
Konservativni poslanec Stephan Meyer pa je na isti novinarski konferenci potrdil, da je osumljenec iz Tunizije in da ga opazuje policija. Dodal je, da gre očitno za ‘potencialno nevarnega osumljenca, ki je znan oblastem in pripada salafistično-islamistični sceni’.

Notranji minister zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralf Jäger pa je danes povedal, da je bila zaradi načrtovanja napada v Nemčiji proti Tunizijcu že uvedena preiskava in da so predstavniki protiterorističnih enot nazadnje novembra letos izmenjali informacije o njem. Povedal je še, da je v Nemčijo prispel julija lani in da je od februarja letos živel v Berlinu. Junija letos so zavrnili njegovo prošnjo za azil, a ga niso mogli izgnati iz države, ker ni imel potovalnih dokumentov. Tunizija je dolgo zanikala, da bi bil njihov državljan, tako da so šele danes prejeli njegove dokumente.

M. P., STA