To je skrivnostna ženska, ki lahko uniči Hillary Clinton

Huma Abedin (foto: epa)

Huma Abedin je že dolga leta zvesta pomočnica zdajšnje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, tako rekoč njena deklica za vse. Toda hkrati je Huma Abedin zaradi domnevnih povezav z islamskim ekstremizmom njena šibka točka, ki jo lahko njen republikanski tekmec Donald Trump spretno izkoristi.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja  sta v Beli hiši delali dve ambiciozni dekleti: prva, Monica Lewinsky, je bila del osebja takratnega predsednika Billa Clintona, druga, muslimanka Huma Mahmood Abedin, pa del osebja takratne prve dame Hillary Clinton. Leta 1998 je izbruhnila svetovno odmevna afera Lewinsky, ko je prišlo v javnost, da je imel Clinton spolne odnose s svojo mlado pomočnico Monico.

Strmoglavi padec mlade Monice, mlada Huma se začne vzpenjati
Clinton je afero politično preživel, preživel je tudi njegov zakon z osramočeno Hillary, še najslabše jo je odnesla mlada Monica. Na drugi strani je njena kolegica Huma Abedin, ki je v Belo hišo prišla leta 1996, takoj po končanem študiju na univerzi Georgea Washingtona v ameriški prestolnici, v poznejših letih s svojim zvestim služenjem Hillary postala njena tesna zaupnica, svetovalka in deklica za vse.

Vzpon Abedinove je neločljivo povezan s Hillary Clinton tudi po koncu njenega službovanja v Beli hiši. Leta 2000 je pomagala nekdanji prvi dami v njeni uspešni kampanji za položaj ameriške senatorke. Bila je del osebja Hillary Clinton tudi v času, ko se je ta leta 2008 neuspešno potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo (bolj uspešen je bil zdajšnji predsednik Barack Obama). Leta 2007, pred začetkom kampanje, je revija Vogue Humo Abedin razglasila celo za “skrito orožje Hillary Clinton”.

Huma Abedin hkrati “vleče” kar štiri plače
Ko je poraženo Hillary zmagovalec Obama povabil v svojo administracijo kot ameriško državno sekretarko (tj. ameriško zunanjo ministrico), je postala Huma Abedin leta 2009 namestnica vodje osebja na ministrstvu. Poleg dela na ministrstvu je Abedinova opravljala še tri službe: sodelovala je z dvema zasebnima svetovalnima podjetjema ter bila na plačilnem seznamu Clinton Foundation, sklada zakoncev Clinton.

Huma Abedin in Hillary Clinton (foto: epa).

Huma Abedin je že dve desetletji za Hillary Clinton deklica za vse. Huma, ki poleg angleščine tekoče govori tudi arabsko in urdu, je tudi njena svetovalka glede Bližnjega vzhoda. Huma je prirasla k srcu tudi Billu Clintonu, ki je na Humini poroki dejal, da bi, če bi imel še eno hčerko, to bila Huma (foto: epa).

Po odhodu Clintonove z ministrstva leta 2013 je Huma Abedin nadaljevala delo za sklad Clintonovih in ustanovila lastno svetovalno podjetje. Leta 2015 je znova priskočila na pomoč v kampanji – postala je namestnica vodje kampanje Hillary Clinton za ameriško predsednico. Če bo nekdanja prva dama novembra letos premagala republikanskega tekmeca Donalda Trumpa, potem bo njena zvesta Huma postala vodja njenega osebja v Beli hiši.

Je Huma Abedin savdijska vohunka?
Toda hkrati je Huma Abedin tudi šibka točka v kampanji Hillary Clinton, ki jo bo Trump v jesenskih televizijskih soočenjih najverjetneje skušal čim bolj izkoristiti. Trumpovi republikanski podporniki namreč Humi Abedin očitajo veliko nepravilnosti in jo imajo celo za grožnjo ameriški varnosti. Abedinovi namreč očitajo tesne povezave z islamskimi organizacijami, ki podpirajo islamski terorizem. Trumpov svetovalec Roger Stone je celo dejal, da je Huma Abedin verjetno savdijska vohunka.

Abedinova je bila sicer rojena leta 1976 v ZDA v mestu Kalamazoo v ameriški zvezni državi Michigan, a se je pri dveh letih skupaj s svojo družino (njen zdaj že pokojni oče Syed Zainul je bil v Indiji rojeni musliman, njena mati Saleha Mahmood Abedin pa je bila rojena v Pakistanu) preselila v Džedo v Savdsko Arabijo, strogo islamsko državo.

Povezave med družinskim podjetjem Hume Abedin in Savdsko Arabijo
Njen oče je ustanovil lasten inštitut – Inštitut za zadeve muslimanskih manjšin (ang. Institute of Muslim Minority Affairs) – in začel objavljati lastno revijo Journal of Muslim Minority Affairs (JMMA). Ta inštitut še vedno deluje in ima v Londonu sedež v pisarni, ki je v lasti Svetovne skupščine muslimanske mladine (ang. World Assembly of Muslim Youth, s kratico WAMY).

Huma Abedin (foto: epa)

Skrivnostna Huma Abedin je trn v peti Trumpovim republikanskim podpornikom. Nekateri ji kar odkrito očitajo, da je savdijska agentka. Na drugi strani so jo do zdaj njeni demokratski kolegi vedno vzeli v bran. Da so očitki o Huminem ogrožanju ameriške nacionalne varnosti iz trte izviti, meni tudi republikanski senator iz Arizone John McCain (foto: epa).

WAMY je v letos objavljenem poročilo ameriškega kongresa označen kot organizacija, ki finančno podpira islamski terorizem, tudi Al Kaido in Hamas. WAMY je povezan s savdsko Svetovno muslimansko ligo (ang. Muslim World League). Svetovno muslimansko ligo je Savdska Arabija ustanovila leta 1962 (torej v času hladne vojne, ko sta bila z nafto bogata zalivska kraljevina in ZDA tesni zaveznici).

Savdsko omrežje za širjenje skrajnega vahabitskega islama
Naloge lige je bila najprej boj proti komunizmu in ateizmu v islamskem svetu, v poznejših letih pa se je liga oblikovala v po vsem svetu razširjeno mrežo verskih in versko-kulturnih organizacij, ki med muslimani in nemuslimani širijo strogi savdski vahabitski islam. Del omrežja lige je tudi inštitut, ki ga je ustanovil oče Hume Abedini.

Pod drobnogled Trumpovih podpornikov so prišli tudi članki v reviji JMMA, v kateri je bila Huma Abedini članica uredništva do leta 2008. JMMA, katere urednica je mati Hume Abedin Saleha Mahmood Abedin, je tako leta 1996 objavila članek, ki je namigoval, da so preveč “svobodno oblečene” ženske same krive, če so žrtve posilstev. Po terorističnem napadu islamske teroristične organizacije Al Kaida na New York 11. septembra 2001 pa je mati Hume Abedin napisala članek, v katerem je posredno obtožila ZDA, da so same odgovorne za napad, in sicer zaradi svoje nepravične politike, piše ameriška spletna stran Breibart.

Imajo arabski šejki zakonca Clinton v svojih žepih?
Povezave med Savdsko Arabijo ter zakoncema Clinton in Abedinijevo so za republikance sporne tudi zato, ker se v Clinton Foundation zliva tudi veliko denarja iz Savdske Arabije in drugih zalivskih držav. Za Trumpove podpornike je to še en dokaz več, da imajo z nafto bogati šejki zakonca Clinton in Obamo v svojem žepu.

Huma Abedin (foto: epa)

40-letna Huma Abedin je indijsko-pakistanskega rodu. Rodila se je v ZDA, toda od drugega do osemnajstega leta je živela v strogo islamski Savdski Arabiji. V ZDA se je vrnila leta 1994 zaradi študija (foto: epa)

Za Abedinovo in Clintonovo je velika ovira na poti v Belo hišo tudi afera z elektronskimi sporočili, ki jih je Hillary Clinton v času opravljanja funkcije državne sekretarke prejemala na svoj zasebni strežnik in jih po koncu mandata ni izročila ministrstvu. Z uporabo zasebnega strežnika je Clintonova kršila pravila glede varnosti komunikacij in s tem, kot trdijo republikanci, ogrozila ameriško nacionalno varnost.

Abedinova: Trumpovi ukrepi uvajajo rasizem
Abedinova, ki se javno razglaša za ponosno muslimanko, je tudi ogorčena nasprotnica Donalda Trumpa in njegovega predloga o začasni prepovedi priseljevanja muslimanov v ZDA. Trdi namreč, da je ta predlog, ki ga je Trump predstavil po islamskih terorističnih napadih, rasističen.

Anthony Weiner in Huma Abedini (foto: epa)

Anthony Weiner in Huma Abedin (foto: epa)

Zanimivo je tudi zasebno življenje Hume Abedin. Leta 2009 je spoznala takrat še obetavnega demokratskega politika judovskega rodu Anthonyjeva Weinerja in se z njim poročila leta 2010. Leta 2011 se jima je rodil sin Jordan Zain Weiner. Toda obetavne Weinerjeve kariere je bilo konec leta 2011, ko je izbruhnil medijsko odmeven spolni škandal – Weiner je namreč na Twitterju svoji sledilki poslal svojo erotično fotografijo. Fotografija je prišla v javnost, osramočeni Weiner je priznal še več podobnih primerov (tako imenovanih sextingov) in odstopil kot član kongresa.

Leta 2013 se je znova spustil v politiko, saj je želel postati newyorški župan. Toda spet so prišli v javnost novi primeri Weinerjevega sextinga, tokrat je pod psevdonimom Carlos Danger pošiljal erotične fotografije 22-letnemu dekletu. Huma je še vedno stala ob strani svojemu možu, toda ne tudi volilci, saj Weinerju ni uspelo, da bi postal demokratski kandidat za župana. V tretje gre rado pogosto velja. To velja tudi pri Weinerju, saj je letos spet izbruhnil podoben seksualni škandal. Huma mu še vedno stoji ob strani, v medijih pa razlaga, da je krizo zaradi moževih dejanj prebrodila tudi s pomočjo svoje muslimanske vere.

Aleš Žužek