To je ženska, zaradi katere je nastal kaos v afriški državi

Foto: epa

Po tem, ko je vojska v Zimbabveju prevzela nadzor, njeni predstavniki trdijo, da ne gre za državni udar in zagotavljajo, da je večni predsednik Robert Mugabe, ki je na oblasti od leta 1989, na varnem. Videti je bilo mogoče zavzetje ulic v prestolnici Harare in državne televizije, kjer je tiskovni predstavnik vojske povedal, da so cilj operacije kriminalci v krogu Mugabeja, ki so odgovorni za gospodarsko in družbeno krizo v državi.

Do vojaškega posredovanja je prišlo po tem, ko je 93-letni Mugabe odpustil namestnika Emmersona Mnangagwa, da bi oblast predal v roke svoje kontroverzne žene Grace Mugabe. Mnangagwa so sicer dolgo imeli za naslednika Mugabeja, a si tega položaja želi tudi aktualna prva dama.

Nasilna Gucci Grace
Prvo damo nekateri imenujejo kar nasilna Gucci Grace, saj je znana po tem, da zapravlja milijone za oblačila. Gre za eno od najbolj osovraženih oseb v Zimbabveju, saj se je nenehno posvečala širjenju tako svojega bogastva kot svojega vpliva. S svojimi pogosto sovražnimi izjavami je dobila veliko nasprotnikov. Apetiti so ji med leti hitro narasli, saj meni, da je primerna za naslednico Mugabeja, čeprav je imela v času osamosvajanja leta 1980 komaj 15 let in tako za to nima nikakršnih zaslug.

Mediji so se nedavno razpisali tudi o njenem doktorskem nazivu. Samo v dveh mesecih je namreč doktorirala iz sociologije, a nihče ne ve, kakšna je bila tema doktorata, ki javnosti ni dostopen. Grace je sicer tudi podjetnica, ki je bila kot prva dama dejavna tudi na področju dobrodelnosti. A vse to se nekako razblini ob vseh njenih nekoliko manj hvalevrednih dejanjih. Sama sicer pravi, da je velika filantropinja.

Z Mugabejem se je 40 let mlajša Grace poročila leta 1997 in mu rodila tri otroke. Spoznala sta se, ko je bila Grace njegova sodelavka, delala je kot strojepiska.

Foto: epa

Mugabe predsednik le še na papirju
Mugabe je po besedah Alexa Magaisa, nekdanjega svetovalca zimbabvejskega opozicijskega voditelja Morgana Tsvangiraija, predsednik le še na papirju. Za britanski BBC je tudi povedal, da so navedbe vojske, da ni izvedla državnega udara, lažne. “Odločili so se, da prevzema nadzora ne bodo označili za državni udar, saj beseda udar ne zvezi dobro,” je še dejal in dodal, da je več kot jasno, da je zdaj oblast v rokah vojske.

Glavna zimbabvejska opozicijska stranka Gibanje za demokratične spremembe (MDC) je pozvala k mirnemu povratku k ustavni demokraciji in upa, da bo vojaška intervencija pripomogla k vzpostavitvi stabilne, demokratične in napredne države.

Mugabe državi vlada vse od leta 1980, ko je ta pridobila neodvisnost izpod Velike Britanije. V Zimbabveju so v zadnjih desetih letih katastrofalne gospodarske razmere, zato ne čudi, da je še posebej problematičen visok odstotek nezaposlenih. 

N. Ž.