fbpx

To so ideje Nemčije za izhodno strategijo pri koronavirusu

Pripeljan okužen bolnik iz italijanske pokraije Lombardija v Nemčijo. (Foto: Epa)

Epidemija virusa Covid-19 v Nemčiji še ni doživela vrhunca. Kljub temu, da se je število okuženih z virusom Covid-19 dvignilo nad 100 tisoč okuženih, nemška vlada že premišljuje o svoji izhodni strategiji. 

V tem kontekstu se na poti do izhodne strategije in v luči minimiziranja negativnih učinkov koronakrize, vključno gospodarskih vzrokov, najbolj pogosto slišijo predvsem naslednje zamisli. Prva zamisel govori o množičnih  testiranjih (reprezentativni vzorec), druga ideja o izolaciji okuženih, njihovih družinskih članov in oseb, s katerimi so bili v stiku. Tretja pomembna ideja je podpora zdravstvu, vključno s krepitvijo tehnične in kadrovske medicinske usposobljenosti in nadaljnje (samo)omejevanje potovanj v tujino. Kljub temu veliko ekonomskih in zdravstvenih strokovnjakov opozarja, da so takšna razmišljanja nemške vlade pretirana in prehitra.

Ob vsem zapisanem dodajamo, da Inštitut za javno zdravje Robert Koch še vedno ocenjuje, da se Nemčija šele približuje vrhuncu epidemije in da ni smiselno rahljati sprejetih ukrepov. Hkrati velja omeniti, da je glede rahljanja ukrepov moč slišati tudi nekatere ekonomke analitike, ki opozarjajo, da bi utegnili sprejeti ukrepi proti širjenju korona virusa, v kolikor bi ostali v veljavi predolgo (več kot dva, tri mesece), močno škodovati gospodarstvu. Zato predlagajo, da se preučijo možnosti za uravnoteženje ukrepov in njihovih učinkov. Tudi omenjeni ekonomski analitiki radi za zgled postavljajo ravnanja Južne Koreje in Singapurja.

Nemci se še vedno brezskrbno sprehajajo. (Foto: epa)

Ekonomski strokovnjaki premišljujejo, da bi sledenje mobilnih aparatov uvedli zaradi hitrejšega okrevanja nemškega gospodarstva
V tem kontekstu je prav tako tudi z njihove strani zaznati podporo ideji o sledenju telefonom oz. o uporabi aplikacije za mobilne telefone, ob hkratnem množičnem testiranju prebivalstva. Ideja o sledenju mobilnim napravam zaenkrat v Nemčiji še ne uživa podpore med vladajočimi politiki, ki se bojijo, da bi s tem prišlo do prevelikega posega v zasebnost in do zlorabe zasebnih podatkom.

Nemška kanclerka Angela Merkel že premišljuje o izhodni strategiji virusa covid-19 v Nemčiji. (Foto: epa)

Na drugi strani pa čedalje več podpore uživa ideja o aplikaciji, ki bi posameznike prek vmesnika bluetooth opozarjala na stike z obolelimi, vendar bi bila tudi uporaba te aplikacije prostovoljna. Skratka, v Nemčiji razmišljajo o svoji izhodni strategiji, ki bi za vzor uporabila ravnanja Singapurja in Južne Koreja, katere ukrepi naj bi po njihovem mnenju lahko dali zelo dobre rezultate, tako v kontekstu širjenja virusa kot minimiziranja gospodarske škode.

Luka Perš