fbpx

To so možni protikandidati Kolinde Grabar-Kitarović na prihajajočih predsedniških volitvah na Hrvaškem

Foto: STA

Hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović se na predsedniških volitvah konec leta 2019 obeta zanimiva paleta protikandidatov. Kljub temu, da bo svojo kandidaturo Grabar-Kitarovićeva najavila po evropskih volitvah, ki bodo maja prihodnje leto, je pričakovati, da se bo vnovič pojavila kot predsedniška kandidatka s podporo HDZ. 

Iz predsedniške palače so sporočili, da do državljanov ne bi bilo pravično, če bi se aktualna predsednica že izjasnila glede želja za drugi mandat. Kakorkoli, prihajajoče volitve bi znale poskrbeti za presenečenje, saj se že sedaj govori o osmih ali devetih imenih.

Med kandidati, ki bi lahko aktualni predsednici predstavljali največjo konkurenco za vnovično izvolitev so: nekdanja vodja SDP Zoran Milanović, župan Zagreba Milan Bandić in nekdanja predsednica Komisije za odločanje o konfliktu interesov Dalija Orešković. Sicer se še nihče od trojice ni odločil glede kandidature, ampak glede na to vse kar počne Bandić, ki vlado prosi za brezplačne učbenike za šolarje po celotni Hrvaški, postavlja spomenik Franji Tuđmanu v Zagrebu, itd, je povsem jasno, da želi izpolniti neizpolnjene sanje že skoraj deset let po tem, ko je v drugem krogu izgubil proti nekdanjemu predsedniku Ivu Josipoviću. Sicer pa je ta v nedavnih izjavah omenil tudi predsedniške volitve.

Nekdanji premier Zoran MIlanović (Foto: STA)

Milanović bi nastopil kot nestrankarski kandidat
Kandidaturo zaenkrat odklanja Oreškovićeva, kateri najpogostejšo tarčo kritike predstavlja predsednica Grabar-Kitarović. Zdi se, da  Marko Vučetić zgolj čuva mesto za eventualno kandidaturo Oreškovićeve. Večernji List poroča, da bi bil najzanimivejši in najbolj nevaren nasprotnik aktualne predsednice Zoran Milanović, ki se je po porazu na parlamentarnih volitvah leta 2015 umaknil iz politike. Vrnitev Milanovića bi pomenila njegovo vrnitev na politično sceno. Njegov načrt je, da se najkasneje decembra izjasni glede kandidature, kandidaturo najavi januarja, pred tem pa gre iz SDP. Po navedbah virov Večernjega lista naj bi ta imel željo, da gre na volitve kot nestrankarski kandidat, da bi si zagotovil podporo čim večjega dela opozicije.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović
(Foto: STA)

Takšen scenarij bi bil neprijeten za šefa SDP Davorja Bernardića, ki ni pripravljen podpreti Milanovića v primeru, če ta ne bo kandidiral kot kandidat SDP. Najverjetneje bi kandidaturo Milanovića podprla HSS (Hrvaško kmečko stranko), katere predsednik Krešo Beljak je javno izjavil, da lahko le Milanović premaga Kolindo Grabar-Kitarović, ta pa bi dobil tudi podporo Glasa in HSU-ja. Milanović tako predstavlja edinega kandidata glede katerega bi se lahko večina opozicije dogovorila že pred prvim krogom. V primeru, da se ta le ne bo odločil za kandidaturo je pričakovati poplavo kandidatov, kdo je močnejši pa bodo pokazali tudi rezultati evropskih volitev.

H. M.