fbpx

To so prve fotografije razdejanja na plinovodih Severni tok. So za sabotažo Rusi?

Foto: Twitter Nexta/Expressen

Novinarji švedskega časopisa Expressen so objavili prve fotografije, ki nazorno prikazujejo poškodbe na plinovodu Severni tok. Nemškim preiskovalcem sicer še ni uspelo identificirati vpletenih v nesrečo na plinovodu, a domnevajo, da za sabotažo morda stoji Putinova Rusija.

Preliminarna preiskava uhajanja plina iz dveh podvodnih cevovodov, ki povezujeta Rusijo z Nemčijo, je pokazala, da so škodo povzročile močne eksplozije, je v torek sporočila köbenhavenska policija.

Izsledki Dancev in Švedov podobni
Naval detonacij 26. septembra letos na plinovodih Severni tok 1 in 2, je povzročil stekanje plina na površje Baltskega morja. Eksplozije so sprožile uhajanje plina na kar štirih lokacijah – dve v izključni ekonomski coni Danske in dve v izključni ekonomski coni Švedske. Ker kaže, da so najnovejše ugotovitve danske policije podobne izsledkom preiskave kraja zločina, ki jo je v začetku tega meseca izvedla švedska nacionalna varnostna služba, je to le še okrepilo sume o izvedbi grobe sabotaže.

Foto: epa

Danska policija je sporočila, da bo ustanovljena skupna skupina vključno z norveško notranjo obveščevalno službo, ki bo vodila nadaljnje preiskave incidentov. “Še prezgodaj je govoriti o okvirjih, ki bo povezovalo mednarodno sodelovanje s Švedsko in Nemčijo. Sodelovanje je namreč odvisno od več akterjev, eden od njih je tudi, kateri organi obravnavajo primer v različnih državah,” je med drugim zapisano v torkovi izjavi, navaja CNBC.

Danska policija je sporočila, da še ni mogoče natančno reči, kdaj naj bi bila preiskava končana. Mnogi v Evropi sumijo, da je bilo uhajanje plina iz Severnega toka posledica napada in da ne gre za nesrečo zlasti zato, ker se je to zgodilo med hudim energetskim sporom med Evropsko unijo in Rusijo. Anders Puck Nielsen, raziskovalec Centra za pomorske operacije na Kraljevem danskem obrambnem kolidžu,  meni, da je bil trenutek sabotaže izbran namerno ali pa vsaj “sumljivo”. V dneh nesreče je namreč bilo napovedano odprtje nove “Baltske cevi”, sistema, ki bo omogočil dotok norveškega plina na Poljsko. “Morda je nekdo želel poslati signal, da bi se lahko kaj zgodilo tudi norveškemu plinu,” je povedal za Al Jazeero.

Moskva odgovornosti ne priznava
Kremelj je večkrat zavrnil trditve, da je uničil plinovode, in jih označil za “neumne” in “absurdne” ter v svojo obrambo zatrdil, da so ZDA tiste, ki imajo največ koristi od uhajanja plina. Bela hiša je ravno tako zanikala kakršno koli vpletenost v domnevni napad.

Medtem je švedski časopis Expressen poročal, da na počenem plinovodu Severni tok 1 v Baltskem morju manjka odsek, ki meri vsaj 50 m. To je bilo rečeno v času, ko so bile objavljene prve javno objavljene slike škode. Slike, posnete na globini približno 80 metrov, prikazujejo upognjeno kovino in široko odprt cevovod v motnih vodah na dnu Baltskega morja, poroča Sky News. Videti je mogoče, da imajo deli cevovoda ravne, ostre robove, medtem ko so bili drugi deformirani.

Foto: Twitter Nexta/Expressen

Sara Kovač