fbpx

Todorić se je v Londonu predal policiji

Ivica Todorić (foto: STA)

Nekdanji prvi mož Agrokorja in dolga leta najbogatejši Hrvat Ivica Todorić se je danes zjutraj predal policiji v Londonu. Policija mu je v skladu z evropskim pripornim nalogom odvzela prostost, pričakuje pa se, da bo po plačilu varščine izpuščen.

Hrvaška policija je obvestilo britanskih kolegov po poročanju portala N1 prejela ob devetih zjutraj. Todorić naj bi v policijsko postajo Charing Cross v središču Londona prišel v spremstvu britanskih odvetnikov, že danes pa naj bi bil tudi zaslišan.

Hrvaško notranje ministrstvo je tudi uradno potrdilo, da so prejeli obvestilo o prijetju Todorića v Londonu. Zapisali so, da so britanske oblasti Todorića pozvale, naj pride na policijsko postajo. Ko je prišel, so ga prijeli na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je na zahtevo hrvaškega tožilstva vložila hrvaška policija, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je novinarjem medtem dejal, da je bilo Todorićevo prijetje pričakovano. Novico o njem je prejel med odprtjem sejma knjig Interliber v Zagrebu, kjer je tudi stopil pred novinarje. Dejal je, da v nadaljevanju pričakuje običajni postopek, ki ga narekuje mednarodno sodelovanje v kazenskih in pravnih zadevah med članicami EU. Ni pa želel špekulirati o časovnem okvirju za izročitev Todorića, ker verjame, da bo ta kot osumljenec izkoristil vse svoje pravice.

Sodelavci poslovneža sicer pričakujejo, da bo po plačilu varščine izpuščen.

Hrvaški mediji ugibajo, da naj bi Todorićevi odvetniki sprožili tudi postopek zaščite pred izročitvijo Hrvaški, in to s pojasnitvijo, da gre za politični pregon. Neuradno so navajali, da je v preteklih nekaj dneh zbiral denar za varščino, da bi se lahko s prostosti branil tudi proti izročitvi hrvaškem pravosodju.

66-letnega Todorića, za katerim je Hrvaška pred kratkim objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, so iskali zaradi suma korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov. Hrvaško tožilstvo ga želi zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilli osumilo, da so iz blagajne danes močno zadolženega Agrokorja na zasebne račune nakazali najmanj 130 milijonov evrov.

D. Č., STA