fbpx

Toliko je Rusijo že stal napad na Ukrajino

Foto: epa

Ekonomski stroški velike vojaške ofenzive lahko uidejo izpod nadzora, zlasti če bo vojna trajala dolgo časa. Čeprav je nemogoče vedeti, kaj je imel v mislih Vladimir Putin, ko se je 24. februarja odločil za invazijo na Ukrajino, je mnenje strokovnjakov, da je stavil na hitro vojaško operacijo, ki ne bi trajala več kot nekaj tednov, kar se pa ni zgodilo. Dolga vojna bo zelo draga za Moskvo in bo verjetno povzročila ekonomske posledice, ki bodo trajale več let ali celo desetletij.

“Vzdrževanje vojaških operacij je drag posel,” je za BBC izjavil Ed Arnold, raziskovalec britanskega centra Royal United Services Institute. “Zbrati je treba veliko količino streliva, goriva za mobilizacijo in hrane za prehrano čet. Poleg tega logistika ne deluje pravilno. Logistično niso bili pripravljeni, ker so mislili, da bo ta operacija trajala le nekaj dni,” je dodal Arnold.

Po podatkih Centra ekonomistov in svetovalcev ukrajinske vlade je prvih 23 dni invazije Rusijo stalo najmanj 19,9 milijarde dolarjev neposrednih vojaških izdatkov. Poleg tega je Kremelj izgubil 9 milijard dolarjev zaradi uničenih vojaških naprav. Temu je treba dodati stroške evakuacije, zdravljenja ranjenih vojakov, rezervnih delov in drugih elementov.

Po drugi strani je treba upoštevati mednarodne sankcije, ki jih je Zahod uvedel proti Moskvi. Do sedaj je rubelj izgubil skoraj polovico vrednosti, obrestne mere so se podvojile in pojavila se je visoka inflacija. Strokovnjaki menijo, da bi lahko rusko gospodarstvo letos padlo med 7 do 15 odstotkov. Iz Rusije je že odšlo 400 zahodnih podjetij. Tudi ruska podjetja morajo ukiniti proizvodnjo zaradi pomanjkanja uvoženih delov.

Foto: epa

“Sankcije, uvedene proti Rusiji, ne pomenijo njene izolacije,” je nedavno izjavil tiskovni predstavnik ruske vlade Dmitrij Peskov. “Svet je prevelik, da bi ZDA in Evropa izolirali državo, kot je Rusija,” je dodal in zagotovil, da ima rusko gospodarstvo vsa potrebna sredstva. “Prepričan sem, da bomo to prestali z dostojanstvom in trdim delom,” je zaključil.

Renaud Foucart, akademik na univerzi Lancaster v Združenem kraljestvu ni istega mnenja: “Če se sankcije ohranijo ali celo poglobijo, bo Rusija izolirana od svojih glavnih trgovskih partnerjev, razen Kitajske in Belorusije,” je izjavil.

Jože Jan