Toliko sredstev so EU ministri namenili za pomoč Ukrajini

Foto: EPA

Finančni ministri držav članic EU so danes potrdili dodatno makrofinančno pomoč Ukrajini v višini milijarde evrov, ki bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam te države. Doslej je sicer EU Ukrajini, ki se od konca februarja sooča z rusko agresijo, izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči, poroča STA. Češki finančni minister Zbynek Stanyura, ki trenutno predseduje EU, je odločitev komentiral: “Nadaljevanje materialne in finančne pomoči ni opcija, ampak naša dolžnost. Zato sem zelo vesel, da smo pospešili odločitev o zagotavljanju makrofinančne pomoči v višini milijarde evrov. To bo Ukrajini zagotovilo potrebna sredstva za kritje nujnih potreb in zagotovilo delovanje kritične infrastrukture.”

Danes odobrena makrofinančna pomoč v obliki dolgoročnega posojila bo namenjena najnujnejšim finančnim potrebam Ukrajine in izvajanju ključnih nalog. Ukrajini bo na voljo eno leto, so sporočili predstavniki Sveta EU. Sredstva bodo Kijevu izplačana na podlagi memoranduma, v katerem bodo določili zahteve glede poročanja ukrajinskih oblasti o njihovi porabi.

EU je Ukrajini v luči ruske agresije letos izplačala že 1,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči, skupni znesek pomoči pa znaša 2,2 milijarde evrov. V prihodnjih mesecih je pričakovati še dodatno pomoč, navajajo pri Svetu EU. Evropska komisija je sicer že sredi maja napovedala dodatnih 9 milijard makrofinančne pomoči Ukrajini, a še vedno ni predstavila predloga, ki bi to omogočil. Finančna pomoč EU dopolnjuje pomoč Ukrajini na drugih področjih, med drugim na humanitarnem, razvojnem in obrambnem.

https://twitter.com/VDombrovskis/status/1546773313833369601?s=20&t=O0ZSjWCwCn3n7nwXmCjGwQ

Milijarda za Ukrajino naj bi bila prvi del izjemnega paketa makrofinančne pomoči v višini do 9 milijard evrov, ki je bil napovedan v sporočilu Komisije z dne 18. maja 2022. Predlog je del izrednih prizadevanj EU, ki skupaj z mednarodno skupnostjo pomaga Ukrajini pri reševanju njenih takojšnjih finančnih potreb po neizzvani in neupravičeni agresiji Rusije. Dopolnil bo podporo, ki jo je že zagotovila EU, vključno z nujnim posojilom makrofinančne pomoči v višini 1,2 milijarde EUR, izplačanim v prvi polovici leta. Skupaj oba sklopa programa makrofinančne pomoči Ukrajini od začetka vojne znašata 2,2 milijarde evrov vrednosti od celotnega paketa izjemne makrofinančne pomoči Ukrajini.

Predsednica Ursula von der Leyen je v začetku julija dejala: “EU še naprej stoji ob strani Ukrajini in njenim pogumnim ljudem. Danes predlagamo tranšo v višini 1 milijarde EUR novega paketa makrofinančne pomoči za Ukrajino. Ta prvi del pomoči, napovedane maja,  bo omogočil takojšnji odgovor na nujne potrebe Ukrajine. EU bo še naprej nudila pomoč Ukrajini in dolgoročno podpirala njeno obnovo kot demokratične in uspešne države.”

Spomnimo, EU je Ukrajini v zadnjih letih že zagotovila znatno pomoč v okviru svojega programa makrofinančne pomoči. Od leta 2014 je EU prek petih programov makrofinančne pomoči Ukrajini zagotovila več kot 5 milijard evrov za podporo izvajanja obsežnega programa reform na področjih, kot so boj proti korupciji, neodvisen pravosodni sistem, pravna država in izboljšanje poslovnega ozračja. Poleg tega je Komisija v začetku tega leta odobrila nujno posojilo makrofinančne pomoči v višini 1,2 milijarde EUR, za kar je zbrala sredstva v dveh zasebnih naložbah v prvi polovici leta 2022. Komisija je 18. maja predstavila načrte v sporočilu za EU, takojšnji odziv za odpravo ukrajinske finančne vrzeli pa tudi dolgoročnejši okvir za obnovo, so zapisali v izjavi za javnost.

Sara Bertoncelj