“Tovornjak smrti”, ki je v Veliko Britanijo nameraval pretihotapiti 39 migrantov, a so vsi umrli, vozil tudi čez Slovenijo!

Foto: twitter

Včeraj je svet pretresla novica, da so policisti v Združenem kraljestvu v Essexu zaustavili tovornjak in v njem našli 39 trupel. Po zadnjih podatkih je bil tovornjak registriran v Bolgariji, voznik pa je bil 25-letni tihotapec migrantov, ki je želel iz Bolgarije pretihotapiti 39 migrantov, eden izmed njih je bil še najstnik. Britanski Daily Mail je objavil tudi zemljevid, iz katerega je razvidno, čez katere države je tovornjakar peljal: od Bolgarije preko Srbije, Hrvaške, Slovenije, Francije do Anglije. Kako je možno, da je lahko prečkal schengensko mejo, ne da bi opazili toliko migrantov?

 “Tovornjak smrti” je bil hladilni tovornjak, migranti v njem pa na žalost niso imeli nobene možnosti, saj naj bi bilo v notranjosti minus 25 stopinj Celzija. Pohlepnosti tihotapcev res ni videti meja.

Foto: Daily Mail

Tovornjak, naj bi prišel s trajektom iz Cherbourga na severu Francije do Rosslareja na Irskem, od koder je nadaljeval pot do Dublina in se vkrcal še na en trajekt za severni Wales. Nato je nadaljeval po cesti proti Essexu. Policija je aretirala voznika tovornjaka, 25-letnega Moa Robinsona iz Severne Irske, ki je osumljen umora 39 ljudi.

Tovornjakar Mo Robinson pozira pred tovornjakom smrti. (Foto: Twitter)

“Gre za tragičen dogodek, v katerem je umrlo veliko ljudi. Preiskava poteka, trenutno skušamo identificirati vse žrtve, kar bi lahko bil dolgotrajen postopek,” je za britanske medije dejal predstavnik policije Andrew Mariner. Za BBC je spregovorila tudi policijska namestnica Pippa Mills, ki je poudarila, da identifikacija umrlih ostaja prioriteta številka ena, a da bodo za to potrebovali kar nekaj časa.

Lana Božič

 • RATATA

  Oooo tega pa ne bom komentiral!!, ker je prenevarno!!

  • pajot

   Drži.Me pa veseli,da oba misliva enako.

   • RATATA

    No, petindvajset pod nulo ima isti učinek kot ciklon..

 • Unikatna

  Nihče ga ni pregledal, a vsi lajnajo, da je vse pod kontrolo! To pomeni, da je schengen odprt…

  • bojan

   Se jst tud sprašujem isto … Zgleda da so bili plačani in spuščali skozi … Na mejah imamo tud zgleda podkupljive idiote

   lepa reklama za EU sploh kar se tiče šengena

  • šmentanamuha

   Seveda, to je marakeška pogodba.

 • freedomfighter

  Mislim da so bili tele kitajci pa res begunci…kar je velika redkost v migrantski krizo

 • Anton

  A niso vsi mladoletni?

 • m_m

  Zakaj je ta novica tragična?

  • šmentanamuha

   Ja, sej.

 • freedomfighter

  Glede na to da so kitajci mislim da so tele res begunci in ne migranti

 • šmentanamuha

  Če bi šlo za to, kako na primer pobegniti iz nacistične Nemčije, če si Jud, ali iz rok muslimanskih klavcev iz BV bi še nekako razumela tovrstne “podvige”. Da pa se iz neke preračunljivosti zavestno daš zapakirat v tovornjak hladilnik ali cisterno in podobno in za to še fajn plačaš, ker hočeš priti do nekih socialnih ugodnosti v drugi državi na nelegalen način, je to lahko samo Božja kazen. Teh ljudi nihče ni na silo tlačil v ta tovornjak, vsaj tako razumem, torej … šit hepens.

 • šmentanamuha

  Zdej se bo treba odločit ali je voznik tihotapec ali “humanitarec”, v vsakem primeru pa so potniki drago plačali pot n oni svet.

 • Andrej, Miha ali Jure

  Na fotografijah (ne tu,drugje) se vidijo plombe na vratih, torej je imel urejene papirje.

 • šmentanamuha

  V Reporterju berem, da so bli Kitajci. Zakaj takšne skrivne poti do Anglije, če bi si lahko kupili letalsko karto ali pa železniško? Ne razumem.

 • xtc

  Vseskupaj je zelo čudno.
  Tovornjak je registriran v Bulgariji?
  Hm?
  Kolikor vitim je kompozicija 48 GwT six axlled one llift axlle-kar je tipično Britanska kombinacija,ki se v EU skoraj ne uporablja zaradi malo nosilnosti,če pa je “frigo ” CHereua” ali Lamberet pa še toliko manj,saj ti dvižna aksa in ta frigo odneseta cca 5 ton + nosilnosti.
  Sicer mi ni znano,da bi kak velik Britanski špediter imel depot v Bulgariji,kajti traktor je v barvah Angležev,prikolica pa nevtralna-sicer gre res za možnost ,da bi bil traktor Britanskega špediterja registriran v Bulgariji(nižje zavarovanje),prikolica pa angleška ali pa so pomešali,da je traktor vlačil frigo registriran v Bulgariji ,ki jih menjujejo.
  Skratka gre zaparvprašanj,ki nimajo odgovora, najprej ali je frigo samo “prihaklan” in je bil že zapečaten,ali je imel dodatno ključavnico čez zapirala in kaj naj bi vozil po papirjih-mislim,da “potnike” ni ubila hladnoča ampak zadušitev z CO2,ker ni bilo zraka,je pa čudna tudi sama routa potovanja,ki je malce nelogična, in videtio je treba papirje kako ,kaj in kam,kajti možnost je tudi ba je potnike staknil ,kje v Cheburgu,ali celo na trajektu ali na S Irskem ali pa so bili naloženi v Bolgariji vendar pa je logično že tam ,da 4-6 dni v zaprtem frigotu ne bodo preživeli,tudi če ne hladi.

 • Marija

  Pohlep tihotapcev.Žalostno