fbpx

“Tovornjak smrti”, ki je v Veliko Britanijo nameraval pretihotapiti 39 migrantov, a so vsi umrli, vozil tudi čez Slovenijo!

Foto: twitter

Včeraj je svet pretresla novica, da so policisti v Združenem kraljestvu v Essexu zaustavili tovornjak in v njem našli 39 trupel. Po zadnjih podatkih je bil tovornjak registriran v Bolgariji, voznik pa je bil 25-letni tihotapec migrantov, ki je želel iz Bolgarije pretihotapiti 39 migrantov, eden izmed njih je bil še najstnik. Britanski Daily Mail je objavil tudi zemljevid, iz katerega je razvidno, čez katere države je tovornjakar peljal: od Bolgarije preko Srbije, Hrvaške, Slovenije, Francije do Anglije. Kako je možno, da je lahko prečkal schengensko mejo, ne da bi opazili toliko migrantov?

 “Tovornjak smrti” je bil hladilni tovornjak, migranti v njem pa na žalost niso imeli nobene možnosti, saj naj bi bilo v notranjosti minus 25 stopinj Celzija. Pohlepnosti tihotapcev res ni videti meja.

Foto: Daily Mail

Tovornjak, naj bi prišel s trajektom iz Cherbourga na severu Francije do Rosslareja na Irskem, od koder je nadaljeval pot do Dublina in se vkrcal še na en trajekt za severni Wales. Nato je nadaljeval po cesti proti Essexu. Policija je aretirala voznika tovornjaka, 25-letnega Moa Robinsona iz Severne Irske, ki je osumljen umora 39 ljudi.

Tovornjakar Mo Robinson pozira pred tovornjakom smrti. (Foto: Twitter)

“Gre za tragičen dogodek, v katerem je umrlo veliko ljudi. Preiskava poteka, trenutno skušamo identificirati vse žrtve, kar bi lahko bil dolgotrajen postopek,” je za britanske medije dejal predstavnik policije Andrew Mariner. Za BBC je spregovorila tudi policijska namestnica Pippa Mills, ki je poudarila, da identifikacija umrlih ostaja prioriteta številka ena, a da bodo za to potrebovali kar nekaj časa.

Lana Božič