Transspolniki z grožnjo obračuna s kiji za bejzbol dosegli odpoved simpozija v podporo afganistanskih žensk

Fotografija je simbolična. (Foto: EPA)

Če ste do zdaj dvomili, da imajo transspolne osebe “motene” poglede na svet in da jim je mar samo za svoje sebične interese, vas bo morda prepričal ta primer iz Francije. Tam so transspolniki dosegli odpoved simpozija, ki podpira ženske v Afganistanu, poroča Times.

Afganistanskih (ali iranskih) žensk ne morete braniti pred islamsko mizoginijo, razen če se strinjate, da moški lahko postanejo ženske in obratno. V nasprotnem primeru vas lahko “transspolni” aktivisti obtožijo marsičesa.

Transspolni aktivisti so dosegli, da so organizatorji v Franciji odpovedali simpozij v podporo afganistanskim ženskam pri njihovem boju za enakopravnost. In kaj je ujezilo transspolno skupnost? Comité Laïcité République (Odbor za sekularizem republike) je na srečanje povabilo feministko, 32-letno Marguerite Stern, ki pravi, da spol določa biologija. Kar pomeni, da obstajajo samo moški in ženske.

Transpolniki so zato zagrozili, da bodo simpozij napadli z “gnilimi jajci in kiji za bejzbol”, če bo prisotna Sternova, ki je znana po francoski kampanji za obsodbo umorov žensk s strani njihovih mož in partnerjev.

“Obtožbe zaradi transfobije so zdaj enakovredne obtožbam zaradi islamofobije,” je Sternova komentirala za francoski časnik Figaro.

Spodaj si lahko ogledate kratek animirani film o tem, kako se je Janez preimenoval v Lio ter znanstveno utemeljitev, zakaj kaj takega ni mogoče.

Peter Truden, Demokracija