fbpx

Trije mrtvi in še trije ranjeni v ločenih napadih z noži v 20 urah, to je Khanov Londonistan – Oster Trumpov odziv na Twitterju: “Samo še slabše bo, London potrebuje novega župana!”

V Londonu so v 20 urah umrli trije ljudje, še več pa jih je bilo v ločenih napadenih ranjenih. Slika je simbolična. Foto: EPA.

Angleška policija je aretirala 14 ljudi, potem ko so se v iz petka na soboto v samo 24 urah zgodili trije umori, še trije pa so bili poškodovani v petih ločenih napadih na različnih lokacijah po prestolnici. BBC poroča, da so v petek popoldne najprej v Wandsworthu do smrti zabodli 18-letnika, samo pet minut kasneje pa je bila policija klicana v Plumstead v jugovzhodnem delu Londona, kjer so ustrelili in ubili 19-letnika. V soboto popoldne so do smrti v Tower Hamletsu zaklali še moškega, starega nekaj čez 30 let. V soboto dopoldne sta bila sicer zabodena še dva moška, ki pa sta napad preživela. Naraščajoče nasilje v angleški prestolnici je botrovalo novim ostrim kritikam na račun londonskega župana Sadiqa Khana, saj incidenti v obdobju njegovega županovanja stalno naraščajo. Med njegovimi najglasnejšimi kritiki je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na svojem uradnem Twitter profilu Londončanom sporočil, da morajo nujno zamenjati svojega župana, sicer bo postalo še huje.

No, ni samo ameriški predsednik Donald Trump tisti, ki že dlje časa bije besedno vojno z londonskim županom Sadiqom Khanom. Na Twitterju ga ves čas ostro kritizira tudi britanska kolumnistka, poslovnica in televizijska osebnost Katie Hopkins, ki je v svojem odmevnem sobotnem »čivku« Khanu pod nos navrgla zgolj nekaj neprijetnih statističnih podatkov. “20 ur v mestu zabadanja. Dva zabodena do smrti. Eden ubit pod strelom. Trije zabodeni, ampak niso mrtvi. Wandsworth & Tower Hamlets. To je Khanov Londonistan,” je bila neposredna Hopkinsova.

Londonski župan se je sicer moral oglasiti, javnosti pa je sporočil, “da sem užaloščen, da sta v samo nekaj minutah ugasnili dve mladi življenji. Kdorkoli ima kakršnekoli informacije o tem, kaj se je zgodilo, naj to nemudoma sporoči policiji”. Kriminalistična preiskava je sicer v teku, a konkretnih informacij o tem, kaj bi bil lahko vzrok za več ločenih napadov, še ni jasno. Župan je sicer še izrazil sožalje svojcem in dodal, da je tudi sam z mislimi pri žalujočih družinah.

Na podlagi zbranih informacij so policisti že aretirali tri 16-letnike in 17-letno dekle, ker jih sumijo umora. Še štirje mladostniki so bili aretirani zaradi nošnje hladnega orožja. Število umorov v Londonu se je sicer letos povzpelo že na 56, lani pa jih je bilo v celem letu 77, od tega je 48 žrtev podleglo vbodnim ranam. Ob takšnih številkah se bo londonski župan sicer vse težje branil očitkov, da se njegovo mesto spreminja v ghetto. Izraz Londonistan se sicer že vrsto let uporablja v korelaciji do hitro naraščajoče muslimanske skupnosti v britanski prestolnici, med katero je največja ravno pakistanska.

Naj spomnimo. Spor med županom Londona in predsednikom ZDA datira v leto 2016, ko je Trump predlagal prepoved vstopa v ZDA državljanom nekaterih muslimanskih držav, zaradi česar ga je Khan kritiziral, da deli narod, primerjal pa ga je s fašističnimi voditelji 20. stoletja. Trump mu sicer ni ostal dolžan in ga je ob svojem nedavnem obisku v Londonu označil za »zgubo«. Na tokratne ostre besede Donalda Trumpa sicer Khan še ni odreagiral.

T. F.