fbpx

Trije pripadniki Islamske države načrtovali zrušitev zgodovinskega mosta Rialto v Benetkah, da bi se izstrelili v nebesa

Foto: iStock

Italijanska policija je pridržala tri ljudi, ki so bili vpleteni v zaroto poskusa razstrelitve zgodovinskega mosta Rialto, ki se nahaja v Benetkah in predstavlja eno največjih atrakcij v mestu. 

Tri osebe s kosovskim državljanstvom, ki so med drugim simpatizerji kontroverzne teroristične organizacije Islamska država, so pridržali zaradi poskusa razstrelitve mosta Rialto. Glavni beneški tožilec Adelchi D’Ippolito je povedal, da so aretirani praznovali ob terorističnem napadu, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu in je povzročil štiri smrtne žrtve in poškodoval do 50 ljudi.

Po navedbah policije je bil po seriji policijskih akcij, ki so potekale ponoči, pridržan tudi mladoletni Kosovar, z namenom, da bi mu preprečili vmešavanje v preiskavo. Zaradi povezave s pridržanimi so bili po besedah tožilstva predmet preiskave tudi trije drugi Kosovarji. Eden izmed osumljencev je po navedbah britanskega Expressa dejal, da bi z namestitvijo bombe na mostu takoj prišli v nebesa, glede na to, da je v Benetkah toliko nevernikov.

Foto: iStock

Foto: iStock

Islamski državi izrazili brezpogojno podporo
Policija je skupino problematičnih posameznikov spremljala vse od lani, prisluškovala njihovim telefonskim pogovorom, pogovorom v stanovanju in ostale pogovore prek družbenih omrežij. Po navedbah D’Ippolitoja so bili izsledki izredno skrb vzbujajoči, saj so navedeni Islamski državi izrazili brezpogojno zvestobo in podporo.

Foto: iStock

Osumljenci so zakonito bivali v zgodovinskem središču Benetk. Župan Benetk Luigi Brugnaro se je javno zahvalil policiji zaradi naporov, ki jih je ta vložila v razbitje nevarne in aktivne džihadistične celice v središču mesta. Policija je ponoči izvedla tudi deset preiskav v Benetkah, eno v sosednjem mestu Mestre in eno v bližini mesta Treviso.

N. Ž.