fbpx

Trije Trumpovi kandidati slavili na predizborih zveznih držav

Donald Trump izkazuje podporo republikancu Maxu Millerju v Ohiu (foto: epa)

V ZDA potekajo predizbori volitev za kongresnike in guvernerje, med katerimi je štiri od njih podprl tudi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump. Dva Trumpova kandidata sta bila uspešna v Zahodni Virginiji, medtem ko je bil v Nebraski uspešen le eden od dveh Trumpovih kandidatov.

Trumpovi kandidati in predstavniki republikancev Alex Mooney in Carol Miller iz Zahodne Virginije ter Adrian Smith iz Nebraske so v torek zvečer zmagali na predizborih svojih zveznih držav, potem ko jih je podprl nekdanji predsednik Donald Trump. Na torkovih predizborih so štirje kandidati v obeh zveznih državah prejeli Trumpovo odobritev, Mooney, Miller in Smith pa so dobili nominacijo svoje stranke za novembrske volitve. Trump je na prejšnjem predizboru 3. maja igral previdneje kot v torek, ko je svojo podporo jasno izkazal kandidatom, s katerimi se nekaj sicer Trumpovih podpornikov ne strinja. Tako so  slavili uspeh trije njegovi kandidati, eden pa se na predizboru ni uvrstil naprej.

Dva Trumpova kandidata slavila v Zahodni Virginiji
S 54 odstotki glasov je bil za drugo kongresno okrožje nominiran republikanec Alexander Mooney, ki se je za republikansko nominacijo potegoval proti republiškemu predstavniku Davidu McKinleyju. Mooney je v osredje svoje kampanje postavil Trumpovo podporo, glasoval je za razveljavitev volilnih glasov 2020, proti ustanovitvi neodvisne komisije 6. januarja in proti uveljavitvi Bidenovega infrastrukturnega načrta. Ta zapis ga je označil za veliko bolj usklajenega s Trumpovimi interesi kot McKinleyja. McKinley je glasoval in pomagal sprejeti infrastrukturni zakon demokratov, medtem ko je Mooney glasoval proti in McKinleyja obsodil, da je izdal Zahodne Virgince z glasovanjem za “trilijonsko porabo”, kolikor je bila ocenjena vrednost infrastrukturnega paketa. Nasprotniku je očital tudi glasovanje za lov na čarovnice proti Trumpu 6. januarja in s tem napad predsednika in ameriških vrednot.

Trumpov kandidat Alexander Mooney (Foto: zajem zaslona)

“Donald Trump ljubi Zahodno Virginijo in Zahodna Virginija ljubi Donalda Trumpa,” je dejal Mooney med svojim zmagovitim govorom, je zapisal AP.

Tudi druga kandidatka v Zahodni Virginiji slavila
S 66 odstotki glasov je zmagala tudi Carol Miller, Trumpova kandidatka, ki trenutno zastopa tretje kongresno okrožje Zahodne Virginije. Z zmago si je zagotovila republikansko nominacijo za prvo kongresno okrožje v državi. Millerjeva je prav tako glasovala za razveljavitev volilnih glasov 2020. Trump je v svoji odobritvi omenil Millerjevo zavzemanje za rudarje premoga in pravice do orožja.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump (Foto: epa)

V Nebraski prva večja izguba letos
Tudi v Nebraski je na volitvah republikancev za tretje kongresno okrožje Nebraske zmagal kandidat s Trumpovo podporo, in sicer republikanec Adrian Smith, ki je zmagal s 76 odstotki glasov. Smith, ki je na položaju od leta 2007, je premagal izzivalca Mikea Calhouna. Nekdanji predsednik Donald Trump je kljub torkovim zmagam v Nebraski utrpel letošnjo prvo večjo izgubo, saj je njegov izbrani kandidat Charles Herbster za guvernerja na republikanskih volitvah izgubil proti izbiri državne stranke. Čeprav ostaja Trumpov vpliv na republikansko stranko odločilen, so ga rezultati v Nebraski nekoliko zasenčili. Trumpova podpora kandidature bogatemu poslovnežu Herbsterju je namreč deljena in nekoliko sporna, saj se ta sooča z več obtožbami o spolnih zlorabah, ki jih sicer zanika.

Tanja Brkić