fbpx

Vandali zažgali sedež skupine, ki se bori za življenja nerojenih otrok

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V zgodnjem nedeljskem jutru so vandali v Madisonu porisali zidove z grafiti in zažgali notranjost sedeža Wisconsin Family Action – skupine, ki se bori za življenja nerojenih otrok. Policisti so se odzvali na klic osebe, ki je opazila, da se iz objekta dviguje dim. Pozneje sta se dva uslužbenca vrnila v stavbo, kjer sta v vogalni pisarni našla razbito steklo in požgane knjige. Napad se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je v javnost pricurljal osnutek mnenja vrhovnega sodišča, ki predvideva razveljavitev zloglasne odločitve Roe proti Wadeu, ki podpira splav.

Po poročanju tujih medijev so opazovalci videli, da se iz objekta na sedežu skupine proti splavu Wisconsin Family Action v Madisonu dviguje dim, in o tem obvestili mestno gasilsko enoto, ki je intervenirala in požar pogasila. Preiskovalci požiga sodelujejo z omenjeno gasilsko enoto za ugotavljanje vzroka incidenta, po navedbah policije pa je bila v stavbo vržena najmanj ena molotovka, ki pa se ni vžgala, zato je bil dejanski požar sprožen drugače. Policijska uprava Madison je za medije potrdila, da v napadu ni bil nihče poškodovan.

Oblasti sumijo neprofitne organizacije za splav
Vandali so v nedeljo zjutraj v Madisonu zažgali sedež skupine proti splavu, zidove pa so porisali z grafiti, na katerih je pisalo: “Če splavi niso varni, potem tudi ti nisi,” poroča New York Times in piše, da nikogar iz skupine takrat ni bilo v stavbi, o poškodovanih prav tako ni poročil. Odgovorna policija naj bi še zatrdila, da so bili o tem incidentu obveščeni tudi zvezni partnerji in da pri preiskavi sodelujejo z madisonsko gasilsko enoto. Demokratski guverner Wisconsina Tony Evers, ki kandidira za ponovno izvolitev, je na Twitterju dejal: “Obsojamo nasilje in sovraštvo vseh oblik, vključno z dejanji v družinski akciji Wisconsin v Madisonu sinoči. Zavračamo nasilje nad katero koli osebo, ker se ne strinja s stališčem drugega. Nasilje ni pot naprej. Poškodovanje drugih nikoli ni rešitev.”

Osnutek sodišča za razveljavitev splava kot možen vzrok za požig
Napad se je zgodil skoraj teden dni po razkritju osnutka razsodbe vrhovnega sodišča, ki naj bi razveljavilo Roe proti Wadeu, prelomno odločbo, ki je vzpostavila ustavno pravico do splava. Wisconsin ima zakon, ki prepoveduje splave, uveljavljen pred Roejem več kot stoletje, vendar je guverner Tony Evers, demokrat, dejal, da bo blokiral njegovo izvajanje. Wisconsin Family Action je neprofitna politična zagovorniška skupina, ki spodbuja konzervativne politike pri reševanju vprašanj, vključno s splavom, znotraj vlade zvezne države Wisconsin. Osnutek sodišča, ki bi razveljavil pravico do splava, je povzročil, da so aktivisti za splav stopili na ulice. Zbrali so se celo pred domovi številnih sodnikov vrhovnega sodišča ZDA, da bi protestirali proti pričakovani odločitvi sodišča o razveljavitvi Roe proti Wadeu. Breitbart News je celo poročal, da so skupine radikalcev za splav nameravale terorizirati katoliške cerkve med mašo na materinski dan.

Ironično, da se je to zgodilo na materinski dan
Predsednica WFA Juliane Appling je za CNN povedala, da je bila na malici ob materinskem dnevu v svoji cerkvi v nedeljo okoli 7.45, ko je prejela klic vodstva njene poslovne stavbe o tem, da je bila v pisarno vlomljeno in da se je zgodil požig. O napisih na zidovih je dejala, da je ironično, da so se pojavili ravno na materinski dan in da pred tem ni prejela nobene grožnje ali obvestila, ki bi kazali na kaj takega.

Republikanski kandidati za guvernerje so ostro obsodili dejanje vandalov in dejali, da se zavedajo, da jih bodo poskušali ustaviti, vendar bodo še naprej branili življenje.

Tanja Brkić