Trudeaujeva Kanada: Policija z ulice nasilno odgnala protestnike in poskušala zamolčati smrt miroljubne ženice, ki jo je poteptal konj

Tragičen dogodek v Kanadi. Foto: printscreen

Policisti so v soboto očistili osrednje območje obsežnih demonstracij v Ottawi, ko so hodili od enega tovornjaka do drugega in aretirali protestnike, medtem ko so hkrati poskušali še naprej obvladovati okupacijo, ki se je začela s protesti tovornjakarjev 28. januarja in že tedne vlada na ulicah Ottawe. Prizadevanja za uspešno razpuščanje demonstracij so se začela v petek, ko je policija poskušala zadevo obvladati tudi na konjih med množico, kar pa se je končalo tragično za vsaj eno osebo, čeprav je policija trdila, da s “tem ni seznanjena”, poroča New York Times. 

Kanadska policija naj bi po poročanju New York Timesu v soboto zjutraj napadla tovornjake, ki so bili parkirani pred parlamentom, pri čemer naj bi v nekaj primerih v okna uperila celo pištole in trkala po vratih, medtem ko je čakala na odziv voznikov. Nekaj ​​so jih aretirali, medtem ko so drugi protestniki iz okolice vzklikali “Sram vas bodi!”. V osrčju glavnega taborišča je policija v soboto s palicami in dražilnim razpršilom ljudi odrivala nazaj in izvajala aretacije, v ozadju pa se je predvajal posnetek v francoščini in angleščini: “Moraš oditi, kdor koli bo najden na tem območju, bo aretiran.”

Premierju očitajo slabo vodenje države
Po poročanju tujih medijev se je zdelo, da je bila policija prepozna pri reševanju protestniške situacije, ki je v zadnjih tednih eskalirala. Konec januarja so demonstracije, ki so se začele s tovornjakarji, ki so se zbrali proti mandatom za cepljenje, pritegnile številne protestnike, ki so nasprotovali omejitvam zaradi pandemije, vladi so očitali prevelik poseg v človeške pravice in slabo vodenje države kanadskega premierja Justina Trudeauja.

Konj naj bi poteptal starejšo gospo s palico
Prizadevanja za dokončanje protestov so se začela v petek, kjer se je med policijo in protestniki vnel prepir, ki je trajal več ur, nastali zastoj pa je prekinil nenaden pojav enote na konjih, ki se je dvignila nad množico. Ob potiskanju protestnikov se je zdelo, kot da napadajo policijo, zato je morala posredovati jahalna enota, ki je jurišala vzporedno čez prelomno črto med obema skupinama in ju poskušala ločiti. Pri tem so konji nekaj protestnikov prevrnile in pohodile vsaj eno osebo. Policija je sporočila, da “ni seznanjena“, da je bil v prepiru kdo poškodovan.

Protestniki v Kanadi (Foto: epa)

Prisotni so bili tudi otroci
Po očiščenju ulice pred parlamentom je policija postavila barikade in po poročanju medijev javnosti sporočila, da je bilo v soboto zvečer aretiranih 170 ljudi, odstranjenih pa je bilo 46 vozil. Policija ni želela razpravljati o svoji taktiki, vendar je v soboto v tvitu pozvala javnost, naj preneha klicati na telefonske linije za nujne primere, “da bi izrazili nezadovoljstvo nad ravnanjem policije”, pri čemer so opozarjali, da je nepotrebno klicanje na 911 kaznivo dejanje. Čeprav je bil protest močno zadušen, ni bil popolnoma razpuščen, saj so se nekateri zbrali na stranskih ulicah, med njimi pa so bili tudi otroci.

Foto: epa

Protesti so bili nenasilni
Protesti so blokirali promet na glavnih ulicah v središču mesta, motili so obratovanje dejavnosti in mučili prebivalce z nenehnim trobenjem, vendar so bili v glavnem nenasilni. Organizatorji so na ulici napihnili poskočne gradove, ljudje pa so pripeljali majhne otroke in pse. DJ-ji so predvajali glasbo iz tovornjaka s tovornjakom, ki se je spremenil v oder. Demonstranti so bili zgroženi nad nasilnim ravnanjem policije, “to je grozno,” je na družbenem omrežju zapisala Dagny Pawlak, tiskovna predstavnica tovornjakarjev in dodala, da je to “temačen trenutek v kanadski zgodovini“.

Protesti so s svojo blokado vitalne mednarodne trgovinske poti med Windsorjem, Ontariom in Detroitom državo stali milijone izgubljenih prihodkov, svet pa je tako usmeril pozornost na glasno manjšino v Ottawo, saj je Kanada država z eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. Kanada ima vsaj z enim odmerkom cepiva precepljenega skoraj 85 odstotkov prebivalstva.

Kandskemu premierju očitajo nepotrebnost in neustavnost razglasitve izrednih razmer
Trudeau je v ponedeljek razglasil izredne razmere v državi, ki je prva takšna razglasitev v pol stoletja, to pa je vladi dalo pooblastilo, da zaseže tovornjake in druga vozila, uporabljena v protestih, zapečati trdnjavo demonstracij in zamrzne bančne račune kogar koli vključenega. Sklicevanje na tako velika nova pooblastila je bilo “nepotrebno, neupravičeno in protiustavno,” je dejal predstavnik Kanadskega združenja za državljanske svoboščine, ki je vladi zaradi tega napovedal tožbo. Trudeau in člani njegovega kabineta so večkrat zagotovili, da zakon ne bo uporabljen za začasno prekinitev “temeljnih pravic”. Vsekakor pa je mnoga pooblastila, ki jih je v ponedeljek omogočil Trudeau, policiji in oblastem v izrednih razmerah že dala provinca Ontario.

V času protestov so javnomnenjske raziskave večkrat pokazale, da je v Kanadi, ki je pogosto uvajala zelo stroge ukrepe zaradi koronavirusa ne glede na visoko stopnjo precepljenosti, utrujenost zaradi pandemije velika. V javnomnenjskih raziskavah so nekateri izrazili sočutje z motivacijo tovornjakov, ne pa tudi z njihovimi metodami.

Tanja Brkić