Trump bi prepovedal stalno nastanitev za migrante na socialni podpori: ukrep bi prihranil 57,4 milijarde dolarjev davkoplačevalskega denarja

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja o prepovedi priseljevanja za legalne imigrante, ki niso finančno neodvisni. Ukrep bi lahko ameriškim davkoplačevalcem prihranil 57,4 milijarde dolarjev.

Trumpova administracija namerava v prihodnjem mesecu uveljaviti načrt, ki bo tujim državljanom onemogočil, da se nastanijo v ZDA, če so prejemniki socialne podpore. Načrt naj bi po poročanju Breitbarta ameriškim davkoplačevalcem prihranil 57,4 milijarde dolarjev na leto.

Toliko namreč državo stane 1,5 milijona novih imigrantov, ki jih je država do sedaj sprejela vsako leto. Davkoplačevalski denar je financiral socialno podporo, stroške zaporov in šolanja priseljencev, med katerimi prevladuje množica nekvalificiranih delavcev. V zadnjem desetletju so ZDA uvozile 10 milijonov tujih državljanov in če ne pride do spremembe sistema, jih bodo toliko sprejele tudi v prihodnjem desetletju.

Migranti večji prejemniki socialne podpore od avtohtonega prebivalstva
Ravno tako nelegalni in legalni priseljenci po podatkih študije, ki jo je objavil Center za imigracijske študije v letu 2016, prejmejo za skoraj 60 odstotkov več kuponov za hrano, ki jih financira država, kot pa družine Američanov. Ameriški davkoplačevalci tako vsako leto preko davkov namenijo 1.600 dolarjev za financiranje socialne podpore migrantov. Imigranti ravno tako prejemajo večji del socialne podpore kot pa ameriška gospodinjstva.

Nekvalificirana imigrantska delovna sila so tudi člani MS-13. (Vir: Twitter)

Harvardski ekonomist George Borjas je uvoz 1,5 milijona legalnih imigrantov na leto označil za “največji program proti revščini” na svetu. “Od leta 1965 smo sprejeli veliko nekvalificiranih imigrantov in en način, kako gledati na tako politiko, je, da v bistvu izvajamo največji program za boj proti revščini na svetu. To samo po sebi sploh ni tako slabo,” je povedal Borjas v intervjuju lansko leto in se pridušal: “Samo kaj, ko mora nekdo za to tudi plačati.”

Ivan Šokić