fbpx

Trump: Če bo mrtvih 100 tisoč, bo to pomenilo dobro opravljeno delo

Ameriški predsednik Donald Trump je poskrbel za najnižjo brezposelnost v zadnjih 20 letih pred pojavitvijo korona krize v ZDA. (foto: EPA)

Ameriški predsednik Donald Trump je v svoji nedeljski izjavi dejal, da bi se 100 tisoč mrtvih za posledicami okužbe z novim koronavirusom smatralo kot dobro opravljeno delo. Ocena potencialnih smrtnih žrtev COVID-19 je bila s tem znižana iz kar 2,2 milijona, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci pa je še pred tem izjavil, da se lahko v ZDA pričakuje med 100 in 200 tisoč smrtnimi žrtvami. Po zadnjih podatkih je bilo v ZDA že več kot 142 tisoč okuženih in več kot 2 tisoč mrtvih zaradi COVID-19.

Ameriški predsednik Donald Trump je v svoji nedeljski izjavi javnost razburil s tem, ko je izpostavil prave razsežnosti in resnost pandemije novega koronavirusa. Dejal je, da bi se 100 tisoč mrtvih za posledicami okužbe z novim koronavirusom smatralo kot dobro opravljeno delo: “Če bomo uspeli zadržati številko na 100 tisoč, kar je strašna številka, ali pa morda še manj… Tako, da jih imamo med 100 in 200 tisoč, potem smo vsi skupaj opravili odlično delo.”

Fauci pričakuje med 100 in 200 tisoč smrtnimi žrtvami
Na novinarski konferenci v Beli hiši je sicer Trumpova administracija znižala svojo oceno potencialnih smrti zaradi COVID-19 iz 2,2 milijona. Pred tem je v nedeljo direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci izjavil, da bo epidemija najverjetneje v ZDA terjala med 100 in 200 tisoč žrtvami, še navaja 24Sata.

Dr. Anthony Fauci (Foto: epa)

V ZDA že več kot 142 tisoč okuženih in več kot 2 tisoč mrtvih zaradi COVID-19
Svojo predhodno izjavo, da bi gospodarstvo ZDA ponovno lahko zagnali do 12. aprila je označil za ambiciozno. Kot je še povedal Trump, bi lahko do velike noči dosegli vrhunec epidemije in bi nato začeli s počasnim zaganjanjem gospodarstva. Po zadnjih podatkih Johns Hopkins University je bilo v ZDA z novim koronavirusom okuženih 142.106 oseb, število smrtnih žrtev pa je znašalo 2.479. Najhuje je epidemija prizadela zvezno državo New York.

New York (Foto: epa)

Rok Krajnc